Business Internaţional

Poate Occidentul sa imblanzeasca Rusia prin actiuni impotriva oligarhilor cu afaceri in Europa?

14.09.2008, 14:21 20

 

Oligarhii, asa cum sunt ei cunoscuti, au platit deja un pret: bursa de valori din Rusia s-a prabusit la cel mai jos nivel din ultimii doi ani, pe fondul retragerilor masive a investitorilor speriati de inarmarea Kremlinului, scrie International Herald Tribune.

La nivelul la care se ridica averile lor, chiar si cea mai puternica prabusire a burselor nu ar putea decat sa "zgaltaie superficial" giganticele afaceri ale oligarhilor. Un efect mai puternic
l-ar putea avea amenintarea ca relatiile lor apropiate cu premierul Vladimir Putin si cu presedintele "numit", Dimitri Medvedev, va atarna ca o piatra de moara in jurul capetelor lor, consolidand in randul cercurilor financiare ideea conform careia a face afaceri cu oligarhii favoriti ai Kremlinului vine la pachet cu riscuri mai ridicate.

"Este o lovitura puternica, un soc pentru toti acesti oameni", afirma Anders Aslund, un critic al guvernului rus, expert in studii pe Rusia si Europa de Est la Institutul Peterson pentru Economie Internationala din Washington. "Relatiile cu Vestul vor fi dificile. Vor exista sanctiuni, bursa este in picaj iar guvernul va strange punga. In spatele tuturor acestor actiuni se afla Putin."

Rusia iese in fata puternic, in timp ce Uniunea Europeana incearca sa dezvolte o abordare diplomatica unitara pentru a comunica cu Moscova. Unii strategi ai UE cred ca cea mai eficienta modalitate de a influenta Kremlinul ar fi presionarea comunitatii oamenilor de afaceri din Europa, in principal a celor de la Londra, unde multi oligarhi au interese financiare consistente.

Ciocnirile dintre Rusia si Occident vin dupa o perioada de sase ani, in care un boom al productiei de marfuri a inviat o economie crezuta deja apusa si a catapultat elita de afaceri a tarii in topul miliardarilor lumii. Acestia se pare ca si-au extins afacerile pe piata internationala, slabind legaturile cu tara mama.

Roman Abramovici, baronul petrolului in varsta de 42 de ani, a carui avere a fost estimata la 23 mld. dolari (16 mld. euro), si care detine clubul de fotbal Chelsea, a vandut o mare parte a portofoliului sau rusesc si a renuntat la functia de guvernator al regiunii Ciuhotka.

Tot el si-a anuntat recent dorinta de a transforma un apartament rezidential din secolul al 19-lea situat in Piata Lowndes din Londra intr-o impunatoare locuinta cu piscina si garaj.

Oleg Deripaska (40 ani), un magnat in domeniul aluminiului, cu o avere de 28 mld. dolari (19,5 mld. euro) si-a largit orizonturile si el mai departe de granitele mamei Rusia.

Compania sa, Basic Element, ale carei venituri se ridica doar anul trecut la 27 mld. dolari (18,7 mld. euro), a investit in Manga, o companie canadiana ce produce componente de automobile, a achizitionat pachete de actiuni in cadrul a doua companii de constructii din Austria si Germania, si a devenit cel mai mare investitor din Muntenegru. Deripaska conduce si o oferta publica a companiei Rusal, producatoare de aluminiu, pe care tot el o controleaza.

O persoana care se declara deloc surprinsa de actiunile lui Putin este Boris Berezovski, oligarhul exilat, care il cunoaste pe actualul premier din 1990, cand cei doi concurau pentru pozitia de curtier pentru a castiga atentia presedintelui de atunci Boris Eltin. Intre cei doi nu se poate vorbi de existenta unor relatii cordiale.

"Vestul joaca dupa regulile unui democrat, insa Putin este un gangster", a declarat el, stand in capul mesei destinate intalnirilor de consiliu din biroul sau din Londra. "Pentru el tot ce conteaza este puterea."

Din 2000, momentul cand el a "evadat" cu directia Londra, unde avea garantat azilul, Berezovsky a incercat continuu, poate chiar intr-un mod ce sugera un interes personal, sa convinga Statele Unite si Europa sa rupa relatiile cu Putin.

Acum el argumenteaza ca cea mai buna metoda pentru a pedepsi Rusia esta sa confiste activele acelora pe care el ii numeste oligarhii favoriti ai lui Putin, precum Abramovici si Deripaska. "Ei fac parte din regimul sau", a adaugat Berezovski.

In ceea ce il priveste pe Abramovici, considerat de majoritatea analistilor cel mai apropiat de Putin, Berezovski nu pretinde a fi obiectiv. El a intentat un proces de 2 mil. lire sterline (2,4 mil euro) impotriva fostului sau asociat, pretinzand ca Abramovich l-a fortat sa isi vanda actiunile sale din cadrul companiei ruse de petrol Sibneft si a altor active pentru mult mai putin decat valorau in realitate.

Purtatorii de cuvant al lui Abramovici si al lui Deripaska au negat zvonurile cum ca operatiunile lor in expansiune ar simti efectul negativ al reactiilor anti-Putin.

Vorbind in numele lui Abramovich, John Mann a refuzat sa raspunda afirmatiilor lui Berezovsky, pretinzand ca procesul este inca in derulare.

Purtatorul de cuvant al lui Deripaska a spus "Basic Elements mentine relatii normale si constructive cu autoritatile ruse."

Potrivit Aslund, Abramovich este cel mai apropiat de Putin si Medvedev. Aslund a evidentiat vanzarea lui Abramovici a actiunilor sale din cadrul companiei petroliere Sibneft, in 2005, in valoare de 13 mld. dolari (9 mld. euro) catre Gazprom, unde Medvedev ocupa la ora aceea pozitia de director executiv, ca dovada a legaturilor de la Kremlin.

Ani la rand aceste legaturi comode au fost minimizate de investitori. Izbucnirea razboiului, ce se adauga conflictului in desfasurare dintre BP si partenerii rusi ai joint-venture-lui TNK-BP sugereaza ca pe viitor legaturile dintre marii oameni de afaceri si marii politicieni din Rusia nu vor mai fi considerate atat de nevinovate.

"Riscul premium trebuie sa fie enuntat mai des in Rusia", spune John-Paul Smith, un strategist pentru Rusia si Europa Centrala la Pictet, companie pentru administrarea bunurilor. "Nu stii sigur unde se termina afacerile private si unde incep activitatile guvernului."

Raza de actiune a afacerilor lui Deripaska si ale lui Abramovici ar trebui sa fie suficienta ca sa ii protejeze de orice tip de lipsa de bunavointa din partea investitorilor. Rusal, companie pe care Deripaska o controleaza, este cel mai important producator mondial de aluminiu; iar Evraz Steel, in cadrul careia Abramovich detine pachetul majoritar, este de asemenea o importanta companie internationala in domeniul aluminiului.

In lumea obscura a finantelor din Rusia, gasirea unor dovezi clare in ceea ce priveste legaturile dintre Putin si principalii oameni de afaceri din Rusia ar putea fi imposibila - ca sa nu mai vorbim de confiscarea activelor acestora.

In pofida declaratiilor aprinse dinspre Washington si Londra, dorinta mai puternica in randul europenilor de a avea relatii prolifice cu Rusia si de a proteja legaturile energetice critice ar putea proteja Moscova de sanctiuni cu efecte realmente dure.

Abramovici si Deripaska si-au construit contacte stranse si cu Occidentul. Deripaska

s-a bazat pe sfaturile financiare ale lui Nathaniel Rothschild, cel ce urmeaza sa devina cel de-al cincilea Baron Rothschild. El este de asemenea partener de investitii cu Peter Munk, presedintele si fondatorul Barrick Gold, in cadrul a numeroase proiecte.

"Faptul ca este apropiat al lui Putin nu reprezinta nici un plus nici un minus", a afirmat Munk, ce face parte din boardul de consilieri ai Rusal. "Il judec in functie de comportamentul sau si am incredere deplina in el."

Chiar si asa, bancherii din Moscova cred ca instrainarea diplomatica a Rusiei va avea efecte de durata. Obtinerea de capital de la bancile din vest si asa dificila pe fondul inaspririi conditiilor de creditare, va fi si mai dificila, iar procesul de obtinere a viselor va deveni mai sever.

Deripaska are deja o viza pentru Statele Unite revocata pe fondul unor probleme cu practicile sale de afaceri. Luna trecuta David Cameron, leaderul Partidului Conservator Britanic, a cerut revizuirea politicii de vize a tarii fata de elita ruseasca.

Cu toate acestea pare putin probabil ca Deripaska sau Abramovici, proprietarul larg la mana al unuia dintre cele mai populare cluburi de fotbal din Anglia, sa sufere aici o asemenea umilinta.

Numai mentionarea unei asemenea idei din partea unui conducator politic britanic este insa o dovada clara ca atitudinea internationala fata de oligarhii rusi de top se va mai inaspri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO