Business Internaţional

Poliţia turcă a arestat zeci de persoane în urma prăbuşirii unei platforme pentru criptomonede

Poliţia turcă a arestat zeci de persoane în urma...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.04.2021, 00:00 202

Poliţia turcă a făcut zeci de arestări după ce una dintre principalele platforme de schimb de criptomonede din ţară a încetat să-şi mai plătească clienţii, iar fondatorul său a fugit din ţară, scrie Bloomberg.

Forţele de securitate au reţinut 62 de persoane în opt oraşe, inclusiv Istanbul, unde se afla Bursa Thodex, în timp ce alte 16 rămân în libertate, după cum a raportat presa locală.

Într-o declaraţie dintr-o locaţie necunoscută, directorul executiv Faruk Fatih Ozer a promis că va rambursa banii investitorilor şi că se va întoarce în Turcia pentru a colabora cu justiţia.

Guvernul a decis să blocheze conturile companiei, iar poliţia a luat cu asalt sediul central din Istanbul. Pierderile ar putea ajunge la 2 miliarde de dolari, potrivit ziarului Haberturk.

Un avocat al victimelor a spus că banii investiţi de aproximativ 390.000 de utilizatori activi sunt irecuperabili. Ambele cifre au fost contestate de Ozer. Aproximativ 30.000 de utilizatori au fost afectaţi, a spus el.

Thodex a făcut parte din boomul cripto­mo­ne­de­lor care a atras mii de turci porniţi în căutarea unor locuri sigure şi profitabile pentru econo­miile lor ameninţate de inflaţia rampantă şi de o monedă naţională instabilă.

Inflaţia a atins 16,2% în martie, de peste trei ori obiectivul băncii centrale, de 5%.

Lira turcească s-a depreciat cu 10% faţă de dolar în acest an, al nouălea consecutiv de pierderi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO