Business Internaţional

Politica fiscala lejera a noului guvern polonez ingrijoreaza FMI

08.06.2000, 00:00 30



Polonia se indreapta spre alegeri anticipate care vor avea loc probabil in aprilie anul viitor, apreciaza analistii, dupa ce coalitia de centru-dreapta s-a destramat, tara urmand sa fie condusa de un guvern minoritar.

Fondul Monetar International (FMI) a transmis ieri viitorului Guvern minoritar, ce va fi format din blocul Solidaritatea, mesajul de a nu ceda tentatiei de majorare a cheltuielilor bugatare pentru anul viitor, in conditiile in care fostul partener de colatie, Uniunea Libertatii s-a retras de la guvernare, in urma unei crize politice.

Blocul Solidaritatea (AWS), ce sustine interesele sindicatelor, este renumit prin inclinatia catre acceptarea unor cheltuieli bugetare ridicate, destinate necesitatilor sociale si subventiilor industriale - ceea ce FMI a specificat in mod expres ca trebuie evitat. "Este absolut esential ca deficitul bugatar sa fie adus sub control si redus, in doi-trei ani, pana aproape de zero", a afirmat reprezentantul FMI in Polonia, Franciszek Rozwadowski, cu ocazia unei intalniri cu investitori straini.

Un deficitul bugetar de 1,5 procente din Produsul Intern Brut (PIB), pentru anul viitor, reprezenta obictivul cheie al fostului ministru de Finante, Leszek Balcerowicz.

Analistii apreciaza ca noul Cabinet ar putea decide mentinerea deficitului bugetar pentru 2001 la acelasi nivel de anul acesta - 2,7 procente din PIB, insa valoarea de 1,5 procente din PIB, prevazuta de Balcerowicz este practic imposibil de atins.

Liderul AWS, Marian Krzaklewski a declarat marti ca bugetul stabilit de Solidaritatea pentru 2001 va fi "realist", dar nu a mentionat nimic despre prelungirea politicii fiscale restrictive, initiata de fostul Guvern.

"Pregatim un buget realist, care sa raspunda atat nevoilor economiei cat si a societatii", a afirmat Krzaklewski.

Investitorii straini considera ca desfiintarea coalitiei guvernamentale va conduce la amanarea reformelor si la stoparea investitiilor straine in Polonia..

Blocul Solidaritatea si Uniunea Libertatii au decis sa se separe, dupa o criza politica, ce a durat cateva saptamani si a fost declansata de neintelegerile asupra succesorului premierului Jerzy Buzek, membru al AWS, precum si politica fiscala restrictiva pentru anul 2001. Formatiunea politica Solidaritatea sustine marirea cheltuielilor bugetare pentru a ajuta populatia sa depaseasca mai usor perioada reformelor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO