Business Internaţional

​Politica zero Covid a Chinei riscă să creeze o criză agricolă şi penurii de alimente şi să accelereze scumpirea alimentelor la nivel mondial

​Politica zero Covid a Chinei riscă să creeze o...

Autor: Catalina Apostoiu

06.04.2022, 20:38 205

„Noi şi guvernul avem priorităţi diferite“, arată Wang Tao, distribuitor de îngrăşăminte din Linyi. „Lor le pasă doar de eliminarea virusului, noi avem o viaţă de trăit“.

Lockdown-urile stricte împotriva Covid ale Chinei exacerbează penuriile deja pronunţate de îngrăşăminte, forţă de muncă şi seminţe chiar într-un moment în care cele mai mari provincii agricole ale ţării se pregătesc pentru sezonul plantărilor de primăvară, scrie Financial Times.

Potrivit datelor oficiale, până la o treime din fermierii din provinciile Jilin, Liaoning şi Heilongjiang din nord-estul ţării nu dispun de suficiente inputuri agricole după ce autorităţile au izolat satele pentru a combate pandemia. Cele trei provincii reprezintă peste 20% din producţia de cereale a Chinei.

O scădere a producţiei de cereale plantate în primăvară, cum ar fi orezul şi porumbul, ar putea submina efortul de decenii al Beijingului de a atinge autosuficienţa în alimente de bază, forţându-l să-şi crească impor­turile şi accelerând probabil inflaţia pre­ţurilor alimentelor la nivel mondial. Fermierii şi managerii fabricilor dau vina pentru problemele recente pe politica strictă zero Covid a Chinei. Un consilier al guvernului central pe politici privind agricultura a avertizat că ţara riscă să se confrunte cu „penurii de alimente“.

„Trebuie să ajustăm politica zero Covid la agricultură. Nu ar trebui să prioritizăm controlul viru­sului în detrimentul a orice altceva. Această situaţie nu poate continua la nesfârşit“, a declarat acesta.

Potrivit estimărilor analiştilor Nomura, cel puţin 23 de oraşe chi­neze cu o populaţie de peste 190 mili­oa­ne de oameni sunt în lockdown complet sau parţial. „Spre deosebire de primăvara anu­lui 2020, când se credea că pande­mia se va sfârşi în vară, acum nu mai între­­vedem niciun sfârşit“, arată analiştii.

Fabricile de îngrăşăminte întâm­pină dificultăţi, mulţi pro­ducători mai mici suspendându-şi opera­ţiunile. Exacerbând proble­mele fermierilor, mulţi muncitori migranţi sunt blocaţi în lockdown din oraşe, neputându-se întoarce în zonele rurale pentru plantări.

Autorităţile oraşului Jilin au anunţat recent că autorizează „canale verzi“ care să permită şoferilor locali să transporte seminţe şi îngrăşăminte către alte zone. Şoferilor nu se va mai permite să se întoarcă însă în oraş.

Linyi, o zonă agricolă din provincia Shandong, nu a mai primit camioane din alte oraşe după ce un şofer local a fost testat pozitiv după o călătorie în Shanghai. Drept urmare, zona se confruntă şi acum cu o criză de îngrăşăminte.

„Noi şi guvernul avem priorităţi diferite“, arată Wang Tao, distribuitor de îngrăşăminte din Linyi. „Lor le pasă doar de eliminarea virusului, noi avem o viaţă de trăit“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO