Business Internaţional

Politicienii care au avertizat Grecia, dar au fost ignoraţi

Politicienii care au avertizat Grecia, dar au fost ignoraţi

Autor: CătăIina Apostoiu

13.07.2015, 00:03 1353

În ultimul sfert de deceniu, în Grecia au existat mai mulţi politicieni care au anticipat problemele care au adus acum ţara în pragul falimentului.

 Propunerile de reformă le-au fost contestate însă de către colegi în parlament şi atacate dur de presă şi sindicate, scrie The Wall Street Journal.

Creditorii internaţionali ai Greciei insistă de mult ca ţara să îmbrăţişeze reforme „structurale“. Însă de la declanşarea crizei datoriilor în 2010, guvernele care s-au succedat la conducerea Greciei au pus pe primul loc austeritatea fiscală în loc să pună imediat în aplicare reforme mai profunde.

Unul dintre politicienii care au avertizat cu privire la gravele probleme ale Greciei a fost Alekos Papadopoulos. Acesta a deţinut trei poziţii în guvernul grec, ca ministru de finanţe, de interne şi mai apoi al sănătăţii, în perioada 1993-2002.

Papadopoulos a introdus Taxis, platforma fiscală digitalizată pe care grecii încă o folosesc. Mandatul său a marcat unii dintre primii paşi importanţi pe care Grecia i-a făcut către un sistem fiscal modern. Aceştia au fost însă şi printre ultimii.

În 2002, Papado­poulos observa deja cum Grecia se îndepărtează de calea pe care acesta se luptase, din poziţia de ministru de finanţe, să o aducă. Văzându-şi ţara cuprinsă de euforia de a cheltui euro, Papadopoulos l-a avertizat pe premierul grec de atunci, Konstantinos Simitis, că finanţele ţării au scăpat de sub control. Cei doi au intrat în conflict, iar Papadopoulos a demisionat.

Tassos Giannitsis nu este străin de astfel de conflicte. Mandatul său ca ministru al muncii a fost mult mai scurt, iar opoziţia pe care a întâmpinat-o şi mai dură.

Giannitsis a fost anihilat după propunerile sale de reformare a sectorului pensiilor. Propunerile nu au ajuns niciodată în parlament.

Stefanos Manos este un alt exemplu de politician care a realizat o serie de reforme în mai multe sectoare, cum ar fi deschiderea unor pieţe precum cea a telefoniei mobile, şi care a devenit mai apoi extrem de nepopular.

Astăzi, mai mult decât în perioadele în care au deţinut poziţii în guvern, cei trei politicieni şi câţiva alţii sunt văzuţi ca aparţinând unei minorităţi de oficiali greci care au identificat şi au încercat să rezolve unele dintre problemele de bază care au împins Grecia în criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO