Business Internaţional

Polonezii îi vor pe americani aproape: Ministerul Apărării din Polonia pune pe masă 2 miliarde de dolari pentru o bază americană permanentă pe teritoriu

Polonezii îi vor pe americani aproape: Ministerul...

Autor: Alex Ciutacu

28.05.2018, 14:16 369

Polonia vrea o prezenţă permanentă în teritoriu a armatei americane, iar statul este dispus să pună pe masă 2 miliarde de dolari pentru a o obţine, potrivit unei propuneri a Ministerului polonez al Apărării, citată de Politico.

Oferta polonezilor reflectă o dorinţă veche a Varşoviei de a construi relaţii mai apropiate la nivel de securitate cu Statele Unite. Dorinţa este prezentă încă din 1999 când Polonia a intrat în NATO, dar a devenit o necesitate în ultimii ani, după presiunile Rusiei asupra peninsulei Crimea.

Venită cu o lună înainte ca liderii NATO să se întâlnească la Bruxelles pentru un summit, iniţiativa poloneză este legată de furia Rusiei şi va fi privită cu scepticism de aliaţii europeni care vor să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, precum Italia şi chiar Germania.

„Această propunere subliniază nevoia clară pentru o divizie americană permanentă în Polonia şi angajamentul Poloniei de a furniza un ajutor semnificativ, care ar putea ajunge până la 2 miliarde de dolari pentru o bază militară comună”, se arată în documentul de la Ministerul Apărării, citat de Politico.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO