Business Internaţional

Polonezii vor să facă până la CE de fotbal din 2012 autostrăzi ce străbat ţara dintr-un capăt în celălalt

Autor: Traian Terzianm

02.12.2010, 23:52 38

La două decenii după eliberarea statului de sub regimulcomunist, Polonia deţinea una dintre cele mai proaste reţele deinfrastructură din Uniunea Europeană. Schimbările în peisajulinfrastructurii poloneze au survenit odată cu alegerea guvernuluicondus de Donald Tusk în 2007, când au fost accelerate lucrările laprogramul de construire de autostrăzi, scrie Financial Times.

În prezent, Polonia are 893 km de autostradă, iar alţi 753 km seaflă în plin proces de construcţie. Autorităţile şi-au propus săconstruiască 2.000 de km de autostradă care să cuprindă douăautostrăzi în direcţia Est-Vest, de la graniţa cu Germania până lafrontierele cu Ucraina şi Belarus, şi o autostradă pe linianord-sud care să străbată porţiunea dintre Marea Baltică şifrontiera cehă.

Vor să impresioneze la Euro 2012

În plan se mai află şi un alt proiect ce vizează construireaunei autostrăzi cu patru benzi, însă nu cu acelaşi regim. Momentanexistă 500 km de asemenea şosea, încă 510 aflându-se înconstrucţie.

Obiectivul principal urmărit de autorităţile poloneze îlreprezintă construirea unei reţele de 1.800 km de autostradă pânăîn 2012, când Polonia şi Ucraina vor găzdui Campionatul European deFotbal.

Anumite proiecte se bazează pe parteneriate public-private cevizează în special cele mai circulate porţiuni precum autostrada A2ce face legătura între Varşovia şi Berlin.

"Ce facem noi acum este la o scară mult mai largă decât îşipoate permite o ţară care nu este bogată", a afirmat premierul Tuskcu ocazia aniversării a trei ani de mandat al guvernuluiactual.

Proiectele ce au ca scop construirea de autostrăzi sunt înprincipal realizate de firme poloneze de construcţii, însă şi decompanii externe, din Germania, Austria, Spania şi Portugalia.Consorţiul polonezo-german ce include Hermann Kirchner, Max Bogl,Energopol Szczecin şi Josef Mobius a finalizat la începutul anuluiporţiunea de 28 km din autostrada S3, în partea de vest a Poloniei.Aceasta face parte dintr-un proiect ce valorează 2,3 miliarde dezloţi ( 584 mil. euro), 85% din fonduri provenind de la UniuneaEuropeană.

Un alt proiect valoros este cel care cuprinde autostrada S8 caretraversează centrul Poloniei până la Varşovia şi a cărei finanţarese ridică la 2,9 miliarde de zloţi

(720 mil. euro), dintre care 2,4 mld. zloţi

(600 mil. euro) au fost suportaţi de Uniunea Europeană.Proiectul este realizat de un consoţiu polonezo-portughez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO