Business Internaţional

Polonia ar putea deveni anul viitor primul stat european care exploatează comercial gaze de şist

Extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este criticată pentru efectele negative pe care le-ar putea avea asupra mediului, cum ar fi contaminarea cu substanţe chimice a pânzei freatice

Extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este criticată pentru efectele negative pe care le-ar putea avea asupra mediului, cum ar fi contaminarea cu substanţe chimice a pânzei freatice

Autor: Bogdan Cojocaru

28.11.2013, 20:01 616

Polonia, dependentă de gazele naturale importate din Rusia, ar putea deveni anul viitor prima ţară euro­peană care exploatează comercial gaze de şist după ce o companie irlandeză a înregistrat rezultate car au depăşit aşteptările la un foraj din nordul ţării.

Compania de petrol şi gaze naturale San Leon Energy a anunţat rezultate favorabile la un puţ de exploa­tare din apropierea satului Lewino, din nordul Poloniei, scrie Warsaw Business Journal. Aici, simulările de extracţie prin fracturare hidraulică au asigurat un flux continuu de gaze.

Rezultatele l-au entuziasmat pe ministrul adjunct al mediului, Piotr Wozniak. „Descoperirea este un semn că în Polonia se va putea extrage în cantităţi comerciale gaz de şist începând cu anul viitor”, a spus el. Reprezentanţii companiei irlandeze au precizat că rezultatele sunt mai bune decât s-au aşteptat. „Puţul promite, dar încă nu ştim cu ce cantitate de gaze avem de-a face. Trebuie să facem teste adiţionale şi vom şti rezultatele într-o lună“, a menţionat Witold Weil, şeful subsidiarei poloneze a San Leon Energy. Polonia îşi importă aproape 60% din gazele consumate din Rusia şi pentru acestea plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa. Pentru a reduce dependenţa ţării de energia rusească, guvernul încearcă să diversifice sursele de gaze. În acest sens, Polonia a început construcţia unui terminal de delichefiere a gazelor în aşteptarea importurilor din America de Nord, al cărei sector energetic este transformat radical de o revoluţie a gazelor de şist. Însă cea mai mare speranţă Polonia şi-o pune în exploatarea propriilor resurse de gaz de şist. Cea mai mare economie est-europeană a fost considerată una dintre cele mai mari speranţe pentru aprinderea revoluţiei gazelor de şist şi în Europa, dar întârzierea legislaţiei favorabile şi o reevaluare negativă drastică a rezervelor potenţiale au determinat mai multe companii americane, printre care Exxon Mobil, Talisman Energy şi Marathon Oil, să se retragă, notează The Wall Street Journal.

Un nou şerif în oraş, o altă lege

De miercuri însă, Polonia are un nou ministru al mediului, pe Maciej Grabowski, care intenţionează să grăbească dezvoltarea industriei gazului de şist pentru reducerea dependenţei de energia cumpărată de la ruşi.

Ministrul anterior a fost demis în timp ce prezida la Varşovia discuţii ale ONU pe tema schimbărilor climatice, Polonia fiind acuzată că nu îşi ia în serios responsabilităţile legate de mediul înconjurător.

Deşi şi-a redus estimările, acest stat are rezerve potenţiale care să permită zeci de ani de exploatare. Până în prezent au fost forate câteva zeci de puţuri de test, cu rezultate mixte.

Guvernul polonez a cerut marilor companii pe care le controlează, printre care PGNiG, să continue forarea. PGNiG a aprins în 2011 flacăra la unul din puţurile de gaz de şist şi face lobby împotriva tendinţei europene de a interzice extragerea acestui combustibil prin metoda controversată a fracturării hidraulice.

Curtea Constituţională a Franţei a interzis această tehnică în octombrie. De asemenea, noul guvern al Germaniei a menţinut un moratoriu privind exploa­tarea gazelor de şist.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO