• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Business Internaţional

Polonia are ambiţia de a-şi făuri campioni naţionali de talie europeană. Investitorii nu cred în această viziune

Polonia are ambiţia de a-şi făuri campioni naţionali de talie europeană. Investitorii nu cred în această viziune

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2019, 00:05 567

Guvernul polonez ar putea continua procesul de consolidare a firmelor de stat, iar recenta ofertă a gigantului de rafinare PKN Orlen pentru preluarea grupului energetic Energa ar putea reprezenta doar primul pas către crearea a ceea ce ministrul polonez al activelor de stat, Jacek Sasin, a numit „campioni naţionali“, se arată într-un raport recent al analiştilor de la Santander BM Pawel Puchalski şi Michal Spoiel, scrie Warsaw Voice.

„Consolidarea companiilor din acelaşi sector sau dintr-un sector similar, crearea de campioni, firme mari, care pot concura nu numai pe piaţa poloneză, dar şi pe cea europeană, central-europeană, aceasta este direcţia pe care vrem s-o urmăm“, a declarat recent Sasin.

Comentariile sale au venit la câteva zile după ce grupul PKN Orlen a anunţat o ofertă pentru compania de utilităţi Energa. PKN Orlen aşteaptă de asemenea undă verde de la Comisia Europeană pentru a prelua compania rivală Lotos.

Atât PKN, cât şi Energa au în curs proiecte masive şi motivate politic, potrivit Reuters.

Statul polonez deţine 27,52% din PKN şi 51,52 din Energa. Analiştii spun că partidul de guvernământ din Polonia, PiS, ar putea încerca să fuzioneze mai multe companii de stat pentru a le întări poziţia de pe piaţă.

„Ne-am putea întreba dacă aceasta nu este doar prima tranzacţie de acest tip şi dacă nu există companii interesate de Tauron, de exemplu, care are probleme mai mari“, arată Pawel Puchalski, analist la Santander Brokerage Polonia, făcând referire la o altă companie energetică din Polonia.

Guvernul polonez intenţionează să desemneze un reprezentant al statului care să reformeze modul de supervizare a firmelor de stat, încercând în acest fel să-şi întărească controlul asupra acestora, scrie Warsaw Voice.

Un număr de firme controlate de stat, printre care toate companiile de utilităţi din sectorul energiei şi producătorul de cărbune JSW pot fi delistate cu mult sub preţurile de IPO.

În urma anunţului privind oferta PKN Orlen pentru Energa, investitorii minoritari din companiile de stat poloneze au început să se retragă de teamă că acesta ar putea semnala noi eforturi ale guvernului de a clădi campioni naţionali, potrivit Bloomberg.

Riscul este ca unele dintre cele mai mari companii listate în Varşovia să fie aruncate în proiecte motivate politic, generând noi cheltuieli, reduceri de profit şi dividende.

Până la anunţul privind oferta PKN Orlen, ideea clădirii de campioni naţionali era văzută ca a viza o consolidare în cadrul industriei, şi nu crearea de noi conglomerate. Guvernul s-a folosit în trecut de companiile de stat pentru a cumpăra participaţiile investitorilor străini şi a-şi întări controlul asupra economiei ţării.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107