Business Internaţional

Polonia caută să atragă mari consumatori de electricitate ca parteneri în a doua centrală nucleară pentru a reduce costurile pentru clienţi

Polonia caută să atragă mari consumatori de...

Autor: Catalina Apostoiu

20.03.2025, 00:05 135

Polonia va încerca să intre în par­teneriat cu mari consumatori de ener­gie, cum ar fi companii tech sau compania minieră KGHM Polska Miedz, pentru a doua sa centrală nu­cleară cu scopul de a diminua cos­turile pentru contribuabili, a declarat ministrul adjunct al industriei Woj­ciech Wronchna, oficialul guverna­men­tal responsabil pentru program, pentru Bloomberg.

Ţara cu cel mai ridicat grad de de­pendenţă de cărbune din UE lu­crează deja cu parteneri americani la pregătirea primului său complex de energie nucleară, un proiect a cărui valoare este estimată la 192 miliarde de zloţi (46,09 miliarde de euro). O treime din această sumă va veni de la bugetul ţării, iar restul în principal via datorii garantate de stat.

Cu finanţele sub presiune în contextul războiului din Ucraina, Po­lonia intenţionează acum să aborde­ze companii pentru al doilea său proiect de energie nucleară, potrivit ministrului. Planul de investiţii este încă în dezvoltare, a precizat acesta, nefiind clar încă ce firme străine vor veni cu know-how-ul.

„Suntem în discuţii cu parteneri care ar putea fi interesaţi să cumpere energie de la centrală. Ar putea fi mari companii tech sau firme cu con­sum ridicat de energie, ca KGHM. Acestea s-ar putea alătura de ase­menea proiectului ca investitori“.

Finanţarea centralelor nucleare, ce implică costuri ridicate, este unul din cele mai mari obstacole în con­struirea de noi astfel de unităţi. Pro­iectele au adesea nevoie de susţinere de stat, iar investitorii sunt precauţi prin prisma potenţialelor întârzieri şi depăşiri de costuri în timpul lucră­rilor de construcţie.

Contracte pe termen lung cunos­cute drept acoduri PPA sunt un me­ca­nism de finanţare binecunoscut în in­dus­tria regenerabilelor, dar sunt mai puţin obişnuite în sectorul nuclear.

Polonia vrea să aibă între 6 şi 9 GW de energie nucleară până la începutul anilor 2040, putând astfel înlocui mai uşor centralele pe cărbune. Ţara in­ves­teşte de asemenea în parcuri eoliene şi energie solară.

Comentariile lui Wroncha vin în condiţiile în care deficitul bugetar al Poloniei este văzut peste 5% din PIB pentru al treilea an consecutiv în 2025. Totuşi, cabinetul premierului Do­nald Tusk este în acelaşi timp dor­nic să îmbrăţişeze energia nucleară, văzută drept o parte esenţială din securitatea energetică a ţării.

Decizia finală privitoare la cel de-al doilea proiect de energie nucle­ară va fi luată după ce Polonia verifi­că costurile, finanţarea şi o potenţială locaţie pentru proiect, potrivit lui Wroncha. Guvernul va purta de ase­menea discuţii cu SUA, Coreea de Sud şi Franţa, trei ţări care ar putea veni cu tehnologia.

„Să spunem astăzi că această centrală va fi construită este cu siguranţă prea mult. Sunt în continuare prea multe necunoscute“, a declarat oficialul polonez.

Polonia plănuieşte să-şi finalizeze prima centrală nucleară, ce va fi construită de companiile americane Westinghouse şi Bechtel, în 2036, deşi negocierile cu companiile respective nu au fost finalizate pe fondul tensiunilor cu administraţia americană.

Polonezii sunt de asemenea interesaţi de aşa-numitele SMR-uri. Compania de stat Orlen şi miliardarul Michal Solowow lucrează la o astfel de tehnologie, iar guvernul le susţine eforturile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels