Business Internaţional

Polonia, cea mai mare economie din estul Europei, rămâne fără muncitori. „În ultimii trei ani nu am putut angaja niciun muncitor polonez“

Polonia, cea mai mare economie din estul Europei,...

Autor: Catalina Apostoiu

30.10.2019, 20:17 867

„În ultimii trei ani nu am putut angaja niciun muncitor polonez.“

Tawo, un producător de materiale textile, este una dintre companiile care resimt cel mai puternic problema declinului demografic cu care se confruntă Polonia, scrie Bloomberg Businessweek.

„În ultimii trei ani, nu am putut angaja niciun muncitor polonez“, spune Aleksandra Rucinska, HR manager în cadrul companiei.

Compania, ale cărei etichete ţesute se regăsesc pe covoraşele vândute la Ikea, este una dintre miile de întreprinderi din cea mai mare economie est-europeană care suferă de o lipsă acută de forţă de muncă.

Problema este una regională.

Pentru Tawo, soluţia este să angajeze migranţi. 15 dintre cei 65 de angajaţi ai săi provin din Ucraina şi Belarus. Fără ei, „am fi în criză“, spune Rucinska.

Soluţia nu este pe placul guvernului polonez, chiar dacă ţara are una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii. Politicienii polonezi care se opun cu vehemenţă importării de muncitori străini au lansat beneficii generoase pentru familii pentru a le încuraja să aibă mai mulţi copii. Beneficiile per copil, în termeni relativi, sunt mai generoase şi decât cele oferite în Norvegia, ţară bogată în petrol.

Ungaria a urmat o cale similară, oferind subvenţii pentru maşini cu şapte locuri cuplurilor care au cel puţin trei copii, sau un al treilea pe cale să se nască. Familiile mai mari pot cont ape sprijin pentru achiziţia de locuinţe şi ar putea ajunge chiar să nu plătească impozit pe venit.

Deşi problema demografică este una regională, ţările din estul continentului sunt în special vulnerabile. Fondul Monetar Internaţional avertiza recent că forţa de muncă a acestei părţi din continent ar putea scădea cu un sfert până în 2050.

Polonia se luptă să se redreseze de pe urma exodului a până la 2 milioane de muncitori. Oficialii se aşteaptă ca populaţia actuală de 38 de milioane de persoane să scadă cu peste 7% în următorul sfert de secol. Până la sfârşitul perioadei respective, fiecare al doilea polonez va avea peste 50 de ani.

Migrantţii din Ucraina au fost o binecuvântare, însă şi numărul celor care sosesc din această ţară a atins probabil un vârf, iar birocraţia din Polonia nu ajută nici ea.

Unele companii caută forţă de muncă departe, până în Nepal şi Filipine.

Filip Dabrowski şi-a lansat recent un business de livrare de mâncare gătită, Lunch Cat. Dabrowski are şase angajaţi şi după ce a înregistrat o creştere de patru ori a cererii, acesta ar vrea să se extindă. Dar când a încercat să recruteze recent, numai una din cele 10 persoane programate pentru un interviu s-a prezentat.

„Trebuie să găsim o soluţie la această problemă. Până nu este prea târziu“, avertizează Dabrowski.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO