Business Internaţional

Polonia cere UE compensaţii pentru interdicţiile de import de fructe şi legume ale Rusiei

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2014, 00:00 431

Ministrul polonez al agriculturii Marek Sawicki a cerut Comisiei Europene compensaţii pentru ţara sa după ce Rusia a decis să interzică importurile de fructe şi legume poloneze, decizie considerată de Varşovia ca reacţie la sancţiunile occidentale contra Moscovei, scrie The Warsaw Voice.

Răspunsul Rusiei ar putea aduce Poloniei pierderi de 500 de milioane de euro, a calculat ministerul. Presa poloneză a indicat că Rusia ar putea pregăti şi interdicţii privind importurile de carne de pui şi vită din Polonia. Autorităţile ruseşti susţin că au descoperit bacterii periculoase în aceste produse. Sawicki a descris embargoul rusesc ca fiind „o represiune politică drept răspuns la restricţiile impuse Rusiei de UE”.

Sawicki „vrea să prevină situaţia în care cultivatorii polonezi de fructe şi legume sunt principalele victime ale restricţiilor economice ale UE şi SUA contra Rusiei”, se arată într-un comunicat al ministerului agriculturii. Polonia a ales să fie vârful de lance al ofensivei diplomatice a Europei de Vest contra Rusiei. Polonia a exportat anul trecut în Rusia fructe şi legume de 336 milioane de euro. Piaţa rusească reprezintă 7% din exporturile alimentare ale Poloniei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO