Business Internaţional

Polonia critică planurile pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia întrucât nu sprijină dezvoltarea

Polonia critică planurile pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia întrucât nu sprijină dezvoltarea

2008 - Jacek Rostowski, alături Christine Lagarde, la vremea aceea ministrul de finanţe al Franţei, în prezent directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) - Foto: AFP/Mediafax

Autor: Anca Dumitrescu

03.07.2011, 15:19 682

Polonia, care a preluat la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie aUniunii Europene, critică planurile de susţinere financiară ale UEdestinate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, întrucât nu sprijinădezvoltarea economică, transmite AFP.

"Un program de susţinere trebuie să fie în mod clar perceput caun pas spre redresarea economică a ţărilor respective, iar în ceeace priveşte programele europene respective nu este cazul. Trebuieschimbată filozofia", a declarat ministrul polonez de Finanţe,Jacek Rostowski.

El a dat exemplu planurile de redresare susţinute de FondulMonetar Internaţional, care, în opinia sa, sunt "prea pro-active",în timp ce uniunea monetară "a rămas în urma evenimentelor".

Rostowski a apreciat implicarea FMI în planurile de salvare,chiar dacă participarea Fondului a provocat divergenţe puternice înrândul europenilor.

Ţările europene trebuie să limiteze datoria publică la 60% dinPIB, dar Rostowski crede că Europa se concentrează prea mult pereducerea acesteia, în loc să dea atenţie relansăriieconomiei.
Ministrul polonez pledează pentru un accent sporit, încă de laînceput, pe reformarea economiilor aflate în dificultate, ca celmai bun mijloc de evitare a riscului de contagiune în zonaeuro.
Cu o zi în urmă, premierul polonez Donald Tusk s-a pronunţat înfavoarea unei reduceri ale dobânzilor împrumuturilor de urgenţăacordate Irlandei.

Irlanda consideră că dobânzile sunt prea mari, dar nu a reuşitsă obţină o reducere a acestora întrucât numeroase ţări, începândcu Franţa, reducerea plafonului de aplicare a impozitelor pentrucompanii, întrucât consideră că fiscalitatea redusă reprezintăconcurenţă neloială.

Ministrul este îngrijorat şi de reticenţa tot mai mare a unorţări bogate din nordul continentului, precum Germania, Finlanda şiOlanda, de a finanţa statele cu dificultăţi financiare din sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO