Business Internaţional

Polonia: echilibrul economiei-star a Europei s-ar putea rupe în curând

Polonia: echilibrul economiei-star a Europei s-ar putea...

Autor: Catalina Apostoiu

16.06.2019, 23:37 1086

Lăudându-se cu creşterea puternică a unei economii emergente şi o inflaţie caracteristică mai degrabă unei pieţe dezvoltate, Polonia a stârnit ani la rând invidia Europei. Acest echilibru ar putea dispărea însă în scurt timp, scrie Bloomberg.

Schimbarea, determinată de reluarea creşterii preţurilor de consum, marchează sfârşitul unei ere pentru singura ţară membră a Uniunii Europene care a evitat recesiunea în timpul crizei financiare mondiale. De atunci, aceasta s-a bucurat de o combinaţie de creştere economică de aproximativ 5% şi costuri de finanţare situate la minime record. „Polonia arată din ce în ce mai mult ca o anomalie chiar şi în contextul central şi est-european“, arată Pasquale Diana, economist la Morgan Stanley. „Inflaţia dă în sfârşit unele semne de viaţă.“

Ce înseamnă noul model pentru Polonia nu este sigur. După logica convenţională, o accelerare a inflaţiei ar determina majorări de dobânzi care ar restrânge creşterea economică. Dar guvernatorul băncii centrale Adam Glapinski se opune unei astfel de direcţii, iar faptul că 2019 este un an electoral reprezintă un argument în plus împotriva unei majorări. După ce de-abia a trecut de 2% din 2012, inflaţia ar putea acum atinge 3,5% sau chiar mai mult şi să rămână acolo o perioadă mai lungă, anticipează analiştii. Un astfel de nivel este considerat „de neconceput“ de către Glapinski.

Pe termen mediu, inflaţia se va aşeza probabil la 2,5%, iar creşterea economică ar putea coborî la 3,5%, anticipează Nigel Rendell, de la Medley Global Advisors. Chiar şi fără costuri de finanţare mai mari, constrângerile bugetare şi o scădere aşteptată a finanţării UE vor apăsa asupra creşterii, scăzând atractivitatea pentru investiţii a Poloniei, potrivit lui Rendell.

Deocamdată, banca centrală rămâne pe poziţii. Glapinski a respins recent riscul unei inflaţii peste ţintă, spunând că aceasta se va modera după o creştere la 3% în acest an. Dar factori care au evoluat în favoarea sa până acum s-ar putea schimba. Deşi sutele de mii de ucraineni care au luat cu asalt Polonia au menţinut presiunile salariale sub control, mulţi dintre aceştia s-ar putea îndrepta către Germania. O îngheţare a preţurilor energiei ar putea fi în curând anulată.

Pe lângă aceste riscuri, şomajul se menţine la un minim record, iar guvernul ţării vrea să-şi crească şansele de realegere cu un plan de stimulente de 11 mld $.

„Ani la rând, aproape am uitat că inflaţia ar putea accelera semnificativ“, spune Monika Kurtek, economist-şef la Bank Pocztowy din Varşovia. „Acum primim avertismente că da, inflaţia a revenit“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO