Business Internaţional

Polonia este hotărâtă să-i ţină pe ruşi departe de sectoarele strategice

Premierul polonez Donald Tusk: „Managementul de la PGNiG nu-mi inspiră încredere. Este o companie deţinută de stat şi nu doar o companie listată, iar aceasta trebuie să se concentreze pe interesele statului”. AFP/Mediafax Foto

Premierul polonez Donald Tusk: „Managementul de la PGNiG nu-mi inspiră încredere. Este o companie deţinută de stat şi nu doar o companie listată, iar aceasta trebuie să se concentreze pe interesele statului”. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2013, 00:05 1531

Premierul polonez Donad Tusk l-a de­mis pe ministrul trezoreriei, respon­sa­bil cu supravegherea companiilor la care statul deţine acţiuni, după un scandal privind confuzia ce înconjoară un proiect ener­getic rus în care sunt implicate Gaz­prom şi grupul pononez de gaze naturale PGNiG, printre cele mai mari din ţară.

Gazprom, monopolul rus al exportu­ri­lor de gaze naturale, a semnat la începu­tul acestei luni cu compania poloneză Eu­ro­pol Gaz un memorandum privind anali­za­rea posibilităţii construirii unui gazo­duct de 15 miliarde metri cubi, Yamal-Europa 2, care să unească Rusia de Slovacia şi Ungaria pe teritoriul polonez, scrie Bloomberg. Conducta ar ocoli astfel Ucraina, ţară cu care Rusia are dispute privind preţul gazelor naturale livrate.

Tusk şi ministrul trezoreriei Mikolaj Budzanowski au susţinut că nu ştiau de înţelegere, cu toate că aceasta era cunos­cu­tă producătorului şi distribuito­rului de gaze naturale PGNiG, deţinut de stat. Europol Gaz este controlată de acest grup şi de Gazprom. Tusk a decis să pună toată vina confuziei pe seama ministrului său, pe care s-a grăbit să-l înlocuiască. Noul mi­nistru are sarcina să schimbe manage­mentul PGNiG.

„Managementul de la PGNiG nu-mi inspiră încredere. Este o companie deţi­nută de stat şi nu doar o companie listată, iar aceasta trebuie să se concentreze pe interesele statului“, a afirmat premierul, citat de The Wall Street Journal.

Polonia este sensibilă în special la relaţiile cu Rusia deoarece o mare parte din consum depinde de importurile de gaze naturale ruseşti, iar Varşovia consideră că Moscova se foloseşte de energie ca mijloc de şantaj politic. Prin importurile de la Gazprom, Polonia îşi acoperă 75% din consum.

Pentru a-şi reduce această depen­denţă, Polonia vrea să construiască mai multe legături cu alte state din Uniunea Europeană, să majoreze importurile de gaze naturale lichefiate şi să-şi dezvolte sectorul gazelor de şist.

De altfel, Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, are cel mai ambiţios program din Europa pentru dezvoltarea controversatului sector al gezelor de şist.

Guvernul polonez a încurajat de mai multe ori companii de stat să achiziţioneze afacerile urmărite de companii ruseşti în Polonia pentru a nu permite accesul Rusiei la sectoarele strategice.

Ministerul Trezoreriei controlează, PGNiG şi cei mai mari patru furnizori de utilităţi, în timp ce ministerul Economiei schiţează politicile oficiale privind energia. De asemenea, ministerul Economiei supraveghează companiile miniere de stat. În aceste condiţii, premierul a sugerat crearea ministerului Energiei, pentru implementarea consistentă a politicilor de energie.

 

Polonia este prezentă cu opt companii în topul Forbes 2000. România nu are nicio prezenţă

Polonia este prezentă cu opt companii în cea mai recentă ediţie a listei Forbes Global 2000 a celor mai mari grupuri din lume, dar nicio companie românească nu figurează în acest top, condus de două bănci chineze, ICBC şi China Construction Bank, şi de banca americană JP Morgan.

Dintre companiile poloneze, prima clasată este banca PKO BP (locul 580). Alte nume de companii din Polonia prezente pe listă sunt PKN Orlen, companie de rafinare a petrolului, PGE, companie de utilităţi, PZU, asigurător, KGHM, grup minier, PGNiG, Tauron, companie de utilităţi, şi Grupa Lotos, companie petrolieră. Criteriile în funcţie de care a fost stabilit clasamentul includ vânzările, profiturile, activele şi valoarea de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO