Anunţul a fost făcut de premierul adjunct Janusz Piechocinski, scrie The Wall Street Journal. Polonia s-a opus constant planurilor Comisiei Europene (CE) de a înăspri standardele privind emisiile, considerând că acestea vor eroda competitivitatea industriei.
„Comisia Europeană, care nici până în ultimul moment nu a reuşit să rezolve criza economică, vrea să stabilească noi ţinte de mediu pentru 2030. Nu vom permite aceasta. Pentru prima dată în Europa, vom cere un referendum în această privinţă”, a spus Piechocinski.
Premierul Donald Tusk a anunţat luna aceasta că guvernul vrea să păstreze cărbunele ca principala sursă de energie şi va limita investiţiile în energie regenerabilă la minimul cerut de UE. Cea mai mare centrală electrică a ţării, Belchatow, este alimentată cu cărbune şi reprezintă cel mai mare producător de emisii de carbon din Uniune. În apărarea poziţiei sale, Varşovia argumentează că Polonia a redus deja emisiile de CO2 în comparaţie cu nivelurile din 1990. CE a stabilit obiectivul ca până în 2030 emisiile să fie reduse la 40% comparativ cu nivelurile din 1990.
Multe companii internaţionale de utilităţi care s-au grăbit să construiască în Polonia facilităţi de producere a energiei regenerabile, în principal ferme eoliene, vând aceste proprietăţi companiilor controlate de stat deoarece perspectivele de profit s-au întunecat. Printre vânzători se numără nume mari precum grupul spaniol Iberdrola.
„Vrem să avem surse de energie regenerabilă, dar cărbunele şi, în curând, gazele de şist vor fi principalele noastre surse de energie. În acestea stă viitorul sectorului energetic“, a declarat Tusk la începutul lunii.
Studiile arată că Polonia are depozite de cărbune care i-ar ajunge timp de 150 de ani.
Şi centrale nucleare, dar mai târziu
Pentru a diversifica sursele de energie ale ţării, guvernul are în plan investiţii de 9-12 miliarde de euro până în 2024 pentru construirea primelor două centrale nucleare poloneze. Dar Tusk a revenit în iunie spunând că programul va fi probabil întârziat deoarece gazele naturale, inclusiv cele de şist, se ieftinesc pe pieţele internaţionale.
Strategia premierului privind cărbunele pune un accent deosebit pe tehnologiile noi, care ar reduce poluarea făcută de centralele electrice. Anul trecut, el a anunţat că Polonia va investi 100 miliarde de zloţi (23,5 miliarde de euro) în sectorul energiei până în 2020. Investiţiile companiilor poloneze şi străine în explorarea şi dezvoltarea sectorului gazelor de şist ar ajunge la 12,5 miliarde de euro. Estimările optimiste arată că Polonia s-ar putea situa pe locul trei în Europa, după Norvegia şi Olanda, în funcţie de rezervele exploatabile de gaze de şist, notează AFP.
Luna trecută, Lane Energy Poland, companie controlată de grupul american ConocoPhilips, a început extracţia gazului de şist la o sondă din nordul ţării. Aceasta esste prima acţiune de acest fel din Polonia, însă cantitatea adusă până acum la suprafaţă nu încurajează producţia comercială.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2013