Business Internaţional

Polonia face eforturi să-şi smulgă piaţa gazelor din ghearele ruşilor

Polonia face eforturi să-şi smulgă piaţa gazelor din...

Autor: Catalina Apostoiu

28.01.2019, 22:48 313

Polonia, cea mai mare economie est-europeană, încearcă de mult timp să scape de dependenţa de gazele ruseşti, iar în ultima vreme companiile sale de energie au făcut mai mulţi paşi pentru a transforma acest vis în realitate, scrie Financial Times.

În noiembrie, compania locală Gaz-System şi cea daneză Energinet s-au pus de acord să ducă mai departe proiectul Baltic Pipe, un plan de conectare a Poloniei la câmpurile gazeifere ale Norvegiei.

În decembrie, grupul de stat din sectorul gazelor şi petrolului PGNiG a semnat ultima dintr-o serie de tranzacţii care asigură livrări de gaze naturale lichefiate americane. Iar la mijlocul lunii ianuarie, compania a mai făcut un pas mic pentru a-şi creşte opţiunile nonruse, câştigând trei noi licenţe de producţie pentru situri din ape norvegiene.

Oficialii polonezi speră că iniţiativele vor putea da o nouă faţă pieţei dintr-una dintre zonele geopolitice cele mai delicate din Europa.

Acestea nu doar vor ajuta Polonia să scape de gazele ruseşti, dar ar putea în acelaşi timp permite ţării să devină un hub regional de gaze, capabil să reorienteze stocurile în exces către Europa Centrală şi de Est.

Polonia obţine aproximativ 11 miliarde de metri cubi din cele 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale cât consumă anual de la grupul rus de stat Gazprom. Totuşi, contractul cu acesta va expira în 2022, iar oficialii polonezi au arătat clar că nu intenţionează să-l reînnoiască. Guvernul polonez consideră că Rusia foloseşte gazele ca pe o armă geopolitică.

Polonia îşi duce de asemenea mai departe planurile de extindere a terminalului său GNL în portul Swinoujscie, iar în decembrie a lansat o licitaţie pentru creşterea capacităţii de regazificare a acestuia.

Pawel Jakubowski, CEO al Polskie LNG, arată că cele două iniţiative ar putea reordona piaţa de gaze a Europei centrale prin crearea de rute nord-sud pentru a concura cu cele est-vest existente, permiţând ţărilor din regiune să acceseze gaze dintr-o varietate de surse, nemaifiind depedente de Rusia.

Marele semn de întrebare este dacă Baltic Pipe va fi gata până la expirarea contractului Poloniei cu Gazprom. O posibilă complicaţie este faptul că la un punct gazoductul polonez va trebui să se intersecteze cu gazoductul rival susţinut de ruşi Nordstream 2, împotriva căruia Polonia luptă.

Deocamdată, oficialii şi executivii polonezi sunt încrezători că vor reuşi. În acest caz, eforturile de dezvoltare a pieţei locale ar putea ajuta Polonia să-şi reducă dependenţa nu numai de Rusia, ci şi de cărbune, care-i afectează în prezent puternic mediul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO