• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Business Internaţional

Polonia fuge şi mai tare de gazele ruseşti

Polonia fuge şi mai tare de gazele ruseşti

Autor: Catalina Apostoiu

11.12.2019, 00:06 671

Gigantul de gaze şi petrol al Poloniei PGNiG a încheiat recent un acord de foraj de gaze în Ucraina, după activităţile de foraj din Norvegia şi contracte încheiate în Asia, iar preşedintele ţării Andrzej Duda a anunţat că un nou terminal GNL urmează să fie construit în Gdansk sau Gdynia, nordul Poloniei, noi semne că Polonia îşi accelerează eforturile de reducere a dependenţei de gazele ruseşti.

PGNiG a anunţat luna trecută că nu va reînnoi un acord pe termen lung privind importuri de gaze cu gigantul rus Gazprom la expirarea actualului contract la sfârşitul anului 2022. Gigantul PGNiG şi Energy Resources of Ukraine (ERU) au semnat un acord de colaborare pentru foraj şi extracţie de gaze din depozitele de la graniţa polonezo-ucraineană, scrie Polskie Radio.

CEO-ul PGNiG Piotr Wozniak a declarat că gazele extrase vor ajuta la acoperirea cererii din Ucraina şi ar putea fi exportate şi în Polonia.

Potrivit The First News, Wozniak a declarat că acordul se înscrie în strategia de „extindere a operaţiunilor externe ale PGNiG“. Acordul permite „explorarea de gaze naturale într-o regiune foarte promiţătoare“.

Acordul semnat în Ucraina vine după operaţiuni de foraj în apele norvegiene şi contracte semnate în Asia.

Acesta nu este primul joint venture încheiat între cele două companii. PGNiG şi ERU sunt implicate în exportul de gaze naturale către Ucraina din 2016. Cele două companii au furnizat de asemenea gaze operatorului ucrainean de transport şi stocare Ukrtransgaz.

În august 2019, PGNiG a achiziţionat un cargo de gaze naturale lichefiate americane pentru ERU, pe care le-a regazeificat terminalul de gaze de la Marea Baltică al Poloniei.

În acelaşi timp, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că un nou terminal GNL va fi construit în Gdansk sau Gdynia, nordul Poloniei, scrie Polandin. Acesta a declarat că Polonia are ambiţii de a deveni un important hub energetic în Europa centrală.

Preşedintele Duda a vorbit de asemenea despre construcţia unui gazoduct care să lege Polonia şi Slovacia. Potrivit acestuia, gazoductul va contribui la asigurarea securităţii energetice a Poloniei şi a întregii regiuni.

Duda a remarcat în acelaşi timp că Polonia deţine un terminal GNL operaţional în Swinoujscie şi construieşte Baltic Pipe, un gazoduct care leagă Polonia şi Norvegia.

„Sperăm ca investiţiile noastre să asigure securitatea energetică nu numai a Poloniei, ci şi a altor state central europene“, a adăugat Duda.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: