Business Internaţional

Polonia, în faţa unui deficit acut de forţă de muncă după ce multinaţionalele au luat cu asalt ţara

Polonia, în faţa unui deficit acut de forţă de muncă...

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2018, 22:00 1409

Cu o economie în creştere solidă, o forţă de muncă ieftină,  educată şi calificată, o infrastructură de transport extinsă şi facilităţi oferite de guvern, Polonia atrage un număr în creştere de multinaţionale.

Acestea stimulează şi mai mult creşterea economiei ţării. Boom-ul face ca unele sectoare, cum ar fi cel al construcţiilor, să nu-şi mai poată acoperi necesarul de forţă de muncă.

Companiile poloneze din sectorul construcţiilor au nevoie de peste 100.000 de muncitori, 44% dintre acestea neputându-se extinde din cauza deficitului de forţă de muncă, potrivit grupului de lobby din industrie PZPB şi companiei de cercetare de piaţă TOR, scrie Warsaw Voice.

Companiile vor să soluţioneze această problemă importând muncitori din Asia de Sud, însă se lovesc de reglementările restrictive privitoare la angajarea de forţă de muncă din afara ţării.

Multinaţionalele şi-au stabilit baze regionale în capitala Poloniei, Varşovia, profitând de o forţă de muncă calificată, costuri mai reduse şi un climat de business favorabil, potrivit Euronews.

Printre acestea se numără gigantul american Goldman Sachs, care intenţionează să-şi crească personalul din Polonia în acest an.

„Calificarea forţei de muncă este impresionantă, nivelul competenţelor lingvistice, tehnice, din sectorul bancar şi alte domenii pe care le susţinem. Suntem aproximativ 570 de oameni în prezent şi cred că vom fi aproximativ 750 până la sfârşitul acestui an“, susţine Brent Watson, managing director al Goldman Sachs.

„Avem o relaţie bună cu guvernul, cu autorităţile locale. Este un loc bun pentru business“, adaugă acesta.

În Wroclaw, Mercedes construieşte o fabrică de motoare într-una din Zonele Economice Speciale ale Poloniei. Produsele fabricate aici vor fi exportate în Europa şi în alte regiuni.

„Investim 500 milioane de euro în această fabrică, aceasta fiind prima unitate de prodcuţie de autovehicule Mercedes Benz din Polonia“, declară Andreas Schenkel, CEO al Mercedes-Benz Polonia.

Întrebat de ce a ales Polonia dintre atâtea alte ţări din regiune, Schenkel spune că principalele criterii au fost oamenii educaţi şi susţinerea guvernului polonez şi autorităţilor locale.

Oficialii bursa de la Varşovia sunt încrezători că în pofida turbulenţelor de pe pieţele mondiale, Polonia va rămâne atractivă în ochii investitorilor străni graţie fundamentelor sale economice solide. Economia ţării a avansat cu aproximativ 4% anual din anii í90, graţie în parte investiţiilor străine.

Într-o altă Zonă Economică Specială, gigantul Mondeles are un centru de cercetare, dezvoltare şi calitate într-o zonă plină de companii internaţionale. Cu munciori din întreaga lume, centrul dezvoltă produse noi şi testează produse existente.

„40% din echipa noastră este alcătuită din străini care provin din 27 de ţări de pe patru continente“, arată Adam Gajewski, director în cadrul Mondelez International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO