Business Internaţional

Polonia începe lupta cu creşterea preţurilor: Rata inflaţiei va depăşi ţinta din buget în 2020

Polonia începe lupta cu creşterea preţurilor: Rata...

Autor: Mihai Gongoroi

10.01.2020, 13:46 523

Indicele preţurilor de consum din Polonia este posibil să depăşească nivelul de 2,5% prognozat în draftul de buget al guvernului de la Varşovia, a anunţat, vineri, ministrul de finanţe din Polonia, Leszek Skiba. El a precizat că o inflaţie peste ţintă va aduce venituri bugetare mai mari.

"Inflaţia în 2020 ar putea să fie mai mare. Însă trebuie menţionat că o inflaţie mai mare înseamnă venituri bugetare mai mari. O inflaţie mai ridicată nu este un motiv de îngrijorare", a spus Skiba într-o conferinţă de presă.

Indicele preţurilor de consum din Polonia pentru luna decembrie publicat marţi a înregistrat o valoare de 3,4%, peste aşteptările economiştilor ce prognozau o creştere a preţurilor de 2,9%. Creşterea preţurilor pentru decembrie din Polonia a fost cea mai accelerată din 2012 încoace.

Pentru 2020, Varşovia a înaintat un buget echilibrat, cu deficit zero, care estimează venituri şi cheltuieli de 429,5 miliarde zloti, echivalentul a 109 miliarde de dolari. Acesta este primul buget echilibrat în Polonia din ultimii 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO