Business Internaţional

Polonia îşi apără industria dependentă de cărbune: „Energia electrică, unul dintre principalele elemente ale economiei, trebuie să fie cât mai ieftină posibil”

Donald Tusk, premierul Poloniei: „Economia Poloniei şi energia Poloniei s-au bazat pe cărbune şi vor continua să se bazeze pe cărbune”

Donald Tusk, premierul Poloniei: „Economia Poloniei şi energia Poloniei s-au bazat pe cărbune şi vor continua să se bazeze pe cărbune”

Autor: Bogdan Cojocaru

11.11.2013, 18:32 842

Polonia, o ţară care-şi produce 90% din energia electrică prin arderea cărbunelui, găzduieşte în această săptămână Conferinţa ONU privind schimbările climatice. În paralel, Varşovia este gazda unui alt summit, o conferinţă internaţională blamată de ecologişti al cărei scop este acela de a „sublinia rolul cărbunelui şi tehnologiilor curate de ardere a cărbunelui”. Ambivalenţa se explică prin faptul că Polonia luptă activ pentru protejarea propriei industrii, puternic dependente de energia ieftină din cărbune.

“Folosim cărbune deoarece este ieftin. Combustibilul ieftin face energie ieftină”, a explicat pentru Financial Times Michal Wijata, director la termocentrala Belchatow, cel mai mare producător european de electricitate din cărbune. Termocentrala este alimentată cu cărbune de la una dintre cele mai mari mine din Europa şi este vizibilă de la distanţe mari din cauza fumului gros pe care-l aruncă în atmosferă.

Conferinţa ONU, organizată tot la Varşovia, are ca scop cimentarea fundaţiei pentru un acord global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Înţelegerea ar trebui să vină în doi ani. Speranţa este că un astfel de tratat va ajuta la prevenirea creşterii temperaturilor cu mai mult de două grade celsius astfel încât să se împiedice cele mai grave efecte ale schimbării climei.

Varşovia a intrat pe firul organizării deoarece guvernele altor state din Europa Centrală şi de Est nu s-au arătat interesate de găzduirea reuniunii. Noul stadion al oraşului a fost transformat într-un centru de conferinţe care va adăposti o parte din cei 20.000 de delegaţi care vor participa la discuţiile de două săptămâni.

“Polonia nu a făcut eforturi mari pentru a organiza summitul, dar vorbim de un eveniment prestigios aşa că ne-am implicat”, a afirmat un oficial guvernamental. Astfel, una dintre cele mai puţin entuziaste ţări europene privind reducerea emisiilor de CO2 a ajuns să găzduiască unul dintre cele mai importante evenimente pentru crearea unei strategii globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

Un Corleone responsabil cu reforma justiţiei

Orgaizarea în paralel a celeilalte conferinţe a înfuriat ecologiştii. “Un summit în paralel cu negocierile ONU depăşeşte limita absurdului. Este ca şi cum l-ai avea pe Vito Corleone să prezideze o comisiei pentru reformarea justiţiei”, a afirmat Mark Breddy, membru al organizaţiei ecologiste Greenpeace, făcând referire la celebrul caracter din filmul Naşul (The Godfather).

Pentru polonezi, care încă fac eforturi mari pentru a reduce decalajul faţă de Europa de Vest în privinţa standardelor de viaţă după patru decenii de comunism, dezbaterea este mai degrabă una despre economie şi nu despre protejarea mediului. În principal argumentul energiei ieftine este unul atractiv.

“Există ideea comună în rândul clasei politice poloneze că energia electrică, unul dintre elementele pricipale ale economiei, trebuie să fie cât mai ieftină posibil”, a explicat situaţia Marcin Korolec, ministrul polonez al mediului. “Acesta este criteriul după care administraţia poloneză îşi ghidează politicile privind energia şi mediul”, a mai spus el.

Polonia şi-a atins cu lejeritate ţintele asumate prin protocolul de la Kyoto, care prevede reducerea emisiilor de CO2 cu 6% comparativ cu nivelurile din 1988. Datorită prăbuşirii sistemului comunist în 1989 şi reformelor economice rapide în urma cărora au fost închise multe dintre industriile ineficiente şi poluante, Polonia şi-a redus emisiile cu 32%, cu toate că şi-a dublat mărimea economiei. Dar acestea au fost ţintele uşor de atins, iar viitoarele reduceri ale noxelor au potenţialul de a fi vătămătoare pentru economia ineficientă din punct de vedere al consumului de energie.

 

Cărbunele aduce Polonia în faţa unui paradox, cu producţia de energie depinzând de cărbune, dar importat în proporţie tot mai mare

Până acum guvernul de la Varşovia a rezistat febrei din jur de a construi capacitate mare de energie regenerabilă, mai scumpă. Opţiunea gazelor naturale, mai puţin poluante, nu poate fi acceptată din raţionamente politice deoarece cea mai mare parte a gazului consumat de Polonia este importat din Rusia. Construirea primei centrale nucleare este încă o perspectivă îndepărtată, aşa că singura opţiune viabilă rămâne cărbunele.

“Economia Poloniei şi energia Poloniei s-au bazat pe cărbune şi vor continua să se bazeze pe cărbune”, a anunţat premierul Donald Tusk într-o vizită în oraşul Katowice, capitala industriei cărbunelui.

Cărbunele aduce Polonia în faţa unui paradox. Deşi producţia de energie depinde de cărbune, o proporţie tot mai mare din combustibil este importată din SUA, China şi Rusia, şi nu provine din minele vechi şi scumpe ale Poloniei.

Pe lângă alimentarea termocentralelor, cărbunele este încă folosit pentru încălzirea multor locuinţe. Dar oraşul industrial Cracovia, care se luptă cu smogul încă de pe vremea comunismului, va interzice în această iarnă utilizarea cărbunelui pentru încălzirea locuinţelor în încercarea de a reduce poluarea.

“Cărbunele este un subiect foarte sensibil în Polonia, iar orice mesaj public care ar transmite că ne îndepărtam de cărbune va fi dificil de explicat”, a spus Agata Hinc, directorul centrului de cercetare DemosEuropa din Varşovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO