Business Internaţional

Polonia îşi diversifică sursele de energie: cumpără mai puţine gaze ruseşti şi aşteaptă un petrolier cu ţiţei iranian

Capacitatea terminalului GNL ar urma să crească cu 50%, până la 7,5 miliarde de metri cubi pe an după 2020

Capacitatea terminalului GNL ar urma să crească cu 50%, până la 7,5 miliarde de metri cubi pe an după 2020

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

23.03.2018, 00:06 495

Un petrolier cu 130.000 de tone de ţiţei iranian se îndreaptă către Polonia în contextul eforturilor guvernului de la Varşovia de a-şi diversifica sursele de energie, potrivit the news.pl.

Transportul, contractat de compania de stat poloneză PKN Orlen, urmează să ajungă în Polonia la mijlocul lunii aprilie. Petrolul va fi procesat la rafinăria PKN Orlen din oraşul Plock.

Anul trecut, într-o încercare similară de diversificare a furnizorilor de energie ai ţării şi de reducere a dependenţei ţării de Rusia, gigantul de stat polonez PGNiG a semnat un acord pe cinci ani pentru livrarea de gaze naturale din SUA.

Polonia a deschis un terminal de descărcare de GNL în 2016 în Marea Baltică şi colaborează cu companii din întreaga lume pentru semnarea unor acorduri de furnizare.

Polonia, cel mai vechi cumpărător de gaze naturale ruseşti, pariază pe gazele norvegiene şi pe gaze naturale lichefiate pentru a scăpa de dependenţa de combustibil furnizat de gigantul rus Gaz­prom. Polonia este singura ţară care şi-a redus impor­­turile de gaze din Rusia, cu 5%, anul trecut.

Partidul Lege şi Justiţie a susţinut din mo­men­tul preluării pu­terii în 2015 că nu va reînnoi un contract pe termen lung în­cheiat cu Gazprom care expiră în 2022. Pentru a face acest lucru, PGNiG a trebuit să relanseze un proiect privind o legătură cu Norvegia luat în discuţie prima dată cu aproximativ 20 de ani în urmă. Gazoductul Baltic Pipe urmează a fi finalizat în octombrie 2022.

Capacitatea terminalului GNL ar urma să crească cu 50%, până la 7,5 miliarde de metri cubi pe an după 2020. În acelaşi timp, compania s-a angajat să transporte 8,78 miliarde de metri cubi pe an prin intermediul Baltic Pipe din momentul lansării gazoductului.

În plus, Polonia are o producţie proprie de gaze de peste 4 miliarde de metri cubi pe an şi pentru a exporta producţia excedentară pe care ar putea-o înregistra după 2022 construieşte legături cu ţări vecine ca Slovacia, Lituania, Cehia şi Ucraina.

În opinia vastei majorităţi a polonezilor, Polonia ar trebui să-şi diversifice sursele de gaze cât mai curând posibil. Reducerea dependenţei de un singur furnizor ar urma să crească securitatea energetică a ţării şi să ajute la reducerea preţurilor gazelor, relevă un sondaj recent realizat de GfK Polonia.

Până la 93% dintre cei chestionaţi cred că Polonia ar trebui să importe gaze naturale din diverse ţări şi surse pentru a scăpa de dependenţa de un singur furnizor. În prezent, aproximativ 70% din gazele naturale importate de Polonia provin din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO