Business Internaţional

Polonia îşi încrucişează spada cu Parisul şi Bruxellesul

Polonia îşi încrucişează spada cu Parisul şi...

Autor: Catalina Apostoiu

03.07.2017, 00:00 935
Ministrul de finanţe polonez a reacţionat la afirmaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron că guvernele central şi est-europene tratează UE ca pe un „supermarket“, cel mai recent semn al relaţiei extrem de tensionate dintre Vaşovia şi Paris, scrie Financial Times. În cadrul unui interviu recent, Macron a legat decizia Marii Britanii de a părăsi UE de sosirea în număr mare a muncitorilor din estul Europei şi i-a avertizat pe lideri să nu aibă o „abordare cinică faţă de UE ca furnizor de credit fără a-i respecta valorile“. La un congres al partidului de guvernământ polonez, ministrul de finanţe Mateusz Morawiecki l-a atacat pe Macron. „Când preşedintele Macron spune că nu vrea ca UE să fie ca un supermarket, sunt 100% de acord. De asemenea, nu aş dori ca băncile franceze, supermarketurile franceze să poată desfăşura activităţi economice aici fără bariere, iar şoferii, constructorii şi companiile noastre de consultanţă şi IT să fie supuse acestor restrictţii şi taxe suplimentare“, a declarat ministrul polonez. Guvernele UE sunt divizate pe linii est-vest cu privire la un număr de subiecte, de la relocarea refugiaţilor la regulile UE privitoare la condiţiile în care muncitorii dintr-o ţară membră pot lucra temporar într-o alta. 

Morawiecki întăreşte astfel atacurile duse de premier contra noulul şef de stat al Franţei.

Premierului polonez Beata Szydlo l-a acuzat pe Macron de „ostilitate“. „Polonia este deschisă pentru cooperare. Însă va depinde de Macron cum vor arăta lucrurile: dacă va dori să-şi manifeste ostilitatea faţă de Europa de est în presă sau să aibă o discuţie bazată pe fapte“, a declarat premierul polonez.

Comentariile preşedintelui francez la care Szydlo a făcut referire au venit ca parte a unei mai ample discuţii privitoare la viitorul UE.

La începutul acestei luni, Polonia avertiza cu privire la o accentuare a protecţionismului în Europa în urma victoriei lui Macron.

Konrad Szymanski, ministrul adjunct pe afaceri externe al Poloniei, declara că guvernele UE ar putea adopta o poziţie mai protecţionistă pentru a-l sprijini pe Macron.

„Dezvoltarea viitoare a pieţei unice europene ne preocupă cel mai mult“, declara oficialul polonez.

Comentariile recente ale premierului polonez sunt a doua oară în la fel de multe sumiituri când Polonia intră în conflict cu Franţa. La începutul anului, Szydlo l-a acuzat pe Francois Hollande de şantaj după ce acesta a evidenţiat presupuse încălcări de către Polonia a legislaţiei UE şi volumul ridicat de fonduri UE primit de această ţară.

Tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles sunt de asemenea în creştere, după ce Comisia Europeană a decis recent să taxa pe retail analizată de Polonia, taxă care ar afecta marile lanţuri de supermarketuri din această ţară, încalcă reglementările europene privitoare la ajutoarele de stat, potrivit Financial Times.

Taxa a fost structurată în aşa fel încât micile grupuri cu vânzări reduse să fie scutite, în timp ce retailerii cu cifre mai mari de afaceri urmau să fie afecate cel mai mult. Parlamentul polonez a aprobat legea care introducea taxa în iulie anul trecut, aceasta intrând în vigoare pe 1 septembrie.

După ce UE a deschis o anchetă privitoare la această taxă şi a cerut Varşoviei să o suspende, Polonia nu a colectat venituri din aceasta.

Ministerul polonez de finanţe a anunţat că va analiza verdictul Comisiei.

Decizia Comisiei urmează unei serii de conflicte dintre Bruxelles şi Varşovia, cele două părţi având poziţii opuse cu privire la diverse subiecte, de la statul de drept, la relocarea migranţilor.

Comisia a anunţat că din moment ce Polonia nu a colectat taxa, nu are de returnat niciun ajutor de stat. totuşi, „Polonia trebuie să renunţe la discriminarea nejustificată la nivelul companiilor“.

Datorită succesului înregistrat în eforturile de combatere a evaziunii fiscale, finanţele publice poloneze sunt într-o poziţie mai bună decât în momentul introducerii taxei, fiind astfel puţin probabil ca guvernul polonez să menţină legea privitoare la aceasta, arată Krzystof Badowski, de la PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO