Business Internaţional

Polonia: lupta pentru putere din spatele menţinerii dobânzilor în apropiere de zero

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Catalina Apostoiu

30.07.2021, 00:06 247

În timp ce Ungaria şi Cehia majorează dobânzile de la aproape zero pentru a combate inflaţia în creştere, Polonia le menţine neschimbate, guvernatorul băncii centrale Adam Glapinski insistând că un alt instrument de luptă cu crizele, relaxarea cantitativă, ar trebui restrâns primul. Dar cu achiziţiile de active se ocupă o structură a băncii centrale care are printre membri un om al partidului şi un fost ofiţer de informaţii, scrie Bloomberg. Este vorba, prin urmare, de o structură politizată.

Un colţ în mod normal pasiv al băncii centrale poloneze ar putea juca un rol vital în restrângerea stimulentelor lansate în pandemie de cea mai mare economie a UE ce nu face parte din zona euro. Însă tensiunile sunt în creştere în interiorul băncii, din moment ce orice decizie de stopare a programului QE ar trebui să vină din partea consiliului de administraţie al băncii, mai degrabă decât din cea a consiliului de stabilire a politicii monetare (MPC).

Consiliul de administraţie, care se ocupă de operaţiunile zilnice, pare să exercite o influenţă supradi­mensionată în cadrul dezbaterii privind dobânzile, potrivit lui Eugeniusz Gatnar, membru al consiliului de politică monetară.

Alcătuirea consiliului de administraţie, cu opt membri, are un caracter politic mai pronunţat decât cel pe politică monetară. Pe lângă economişti experimentaţi, acesta include un fost senior oficial al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie şi un fost ofiţer de informaţii. În acelaşi timp, acesta devine mai asertiv. Marta Kightley, primvicepreşedinte, a declarat recent că majorarea dobân­zilor în acest moment pentru a stăvili inflaţia ar fi o mişcare riscantă, comentarii pe care Gatnar le-a cata­logat drept „extrem de nefericite“, fiind în afara mandatului acesteia.

Glapinski, singura persoană membră a celor două consilii, şi care îşi doreşte un al doilea mandat ca guvernator anul viitor, spune că cele două organisme cooperează foarte bine şi că "întreg mecanismul funcţionează aşa cum ar trebui s-o facă".

Un alt membru al consiliului pe politică monetară, Kamil Kubelewicz, este de acord cu Glapinski că "nu există un conflict oficial" şi că este "înţelept" ca programul QE să fie stopat înaintea majorării dobânzilor. Acesta spune de asemenea că MPC este independent şi că nu trebuie să aştepte deciziile consiliului de administraţie.

Între timp, cazul pentru o majorare, rămâne solid, în condiţiile în care inflaţia din Polonia a atins un maxim pe un deceniu de 4,7% în mai şi este aşteptată de către banca centrală să se menţină peste intervalul de toleranţă al strategilor, de 1,5%-3,5% până anul viitor.

Glapinski şi aliaţii săi argumentează că nu vor să se grăbească cu o decizie până când economia se va fi redresat, iar ameninţarea tulpinii delta a coronavirusului se va fi estompat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO