Business Internaţional

Polonia: Noua taxă din retail a intrat în vigoare pe 1 septembrie

Polonia: Noua taxă din retail a intrat în vigoare pe 1...

Autor: CătăIina Apostoiu

04.09.2016, 19:12 1371

Noua taxă progresivă care vizează sectorul de retail a intrat în vigoare începând cu 1 septembrie, guvernul aşteptându-se ca aceasta să aducă venituri la buget în valoare aproximativă de 1,6 miliarde de zloţi (370 milioane de euro) anul viitor, potrivit Warsaw Voice. Taxa se situează la 0,8% în cazul retailerilor cu venituri lunare cuprinse între 17 milioane şi 170 milioane de zloţi şi la 1,4% în cazul celor cu venituri ce depăşesc 170 milioane de zloţi.

Cotidianul Rzeczpospolita consideră că guvernul nu-şi va atinge ţinta. Unii retaileri mari vor reuşi să evite taxa împărţindu-se în divizii mai mici care nu vor depăşi pragul de 170 milioane de zloţi. Astfel, veniturile din noua taxă vor fi modeste: 400 milioane de zloţi în acest an şi 1,5 miliarde de zloţi anul viitor. Sumele respective sunt nesemnificative având în vedere cheltuielile de 22 miliarde de zloţi ataşate programului 500+ de creştere a alocaţiei pentru copii.

Partidul de guvernământ Lege şi Ordine (PiS) anunţase iniţal că veniturile din taxa pe retail vor constitui o sursă de bază a finanţării 500+. Noua taxă nu acoperă comerţul electronic sau vânzarea cu amănuntul de gaze naturale şi apă către gospodării, cărbunele şi alţi carburantţi solizi, alte hidrocarburi folosite la încălzire, medicamentele compensate, mesele servite în restaurante. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO