Business Internaţional

Polonia se revoltă împotriva Uniunii Europene: Guvernul de la Varşovia pregăteşte "ofensiva diplomatică" în replică la procedura UE de sancţionare a ţării

Polonia se revoltă împotriva Uniunii Europene: Guvernul...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

30.12.2017, 06:03 6370

Guvernul polonez intenţionează să discute în următoarele trei luni cu statele membre ale Uniunii Europene, ca răspuns la decizia Comisiei Europene de a declanşa procedurile de sancţionare a Poloniei, a anunţat vineri ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, relatează site-ul Radio Poland.

Witold Waszczykowski a subliniat importanţa Bulgariei pentru soluţionarea acestei probleme, ţară care va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE în luna ianuarie. Potrivit şefului diplomaţiei de la Varşovia, o întâlnire bilaterală ar putea avea loc la 15 ianuarie 2018.

La 20 decembrie, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Guvernul polonez are la dispoziţie trei luni pentru a-şi prezenta cauza atât în faţa Comisiei, cât şi a celorlalte state membre ale UE. Premierul polonez Mateusz Morawiecki se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la 9 ianuarie.

"Cel mai bun medicament este de obicei dialogul. Vrem să derulăm acest dialog ... Vrem să le explicăm partenerilor noştri [europeni] de ce sunt necesare reformele în sistemul nostru de justiţie. Mă aştept să reuşim să ajungem la un punct comun, cel puţin atunci când vine vorba despre înţelegerea poziţiilor părţilor. Sunt un optimist moderat în legătură cu acest demers", a spus Morawiecki.

Premierul Poloniei va efectua în 2018 un tur diplomatic în ţările membre ale Uniunii Europene. Miercuri, 3 ianuarie, Mateusz Morawiecki va avea o întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban, la Budapesta.

Impunerea oricăror sancţiuni împotriva Poloniei necesită unanimitate în rândul statelor membre ale Blocului comunitar. Până în prezent, Viktor Orban a promis public să blocheze orice acţiune a UE împotriva Varşoviei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO