Business Internaţional

Polonia se trateaza cu bani de la FMI pentru imunitate in fata crizei

Polonia se trateaza cu bani de la FMI pentru imunitate in fata crizei
15.04.2009, 16:24 22

Polonia a solicitat Fondului Monetar International (FMI) participarea la un program de creditare destinat tarilor care nu inregistreaza dezechilibre ale finantelor publice in incercarea de a-si proteja moneda nationala si economia in fata actualei crize globale, scrie presa internationala.

Linia de finantare la care a aderat Polonia este una flexibila si difera de imprumuturile primite de Ungaria, Ucraina sau Romania - tari care inregistreaza deficite semnificative si care au apelat la finantare externa pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Acestea din urma trebuie sa indeplineasca o serie de conditii mult mai stricte pentru a primi banii de la FMI.
Guvernul de la Varsovia este interesat de un credit in valoare de 20,5 mld. dolari (15,4 mld. euro), vazut nu ca o finantare de urgenta, ci ca o rezerva suplimentara pusa la dispozitia bancii centrale, a declarat ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski. El a adaugat ca imprumutul va contribui la majorarea cu o treime a rezervelor valutare si va intari "imunitatea tarii in fata efectelor crizei si a atacurilor speculative".
Polonia este a doua tara, dupa Mexic, care apeleaza la linia de creditare flexibila a FMI pe fondul celei mai abrupte incetiniri a cresterii economice din ultimul deceniu. Zlotul polonez a pierdut aproape o treime din valoare fata de maximul intregistrat in iulie anul trecut.
 
Un semnal pozitiv pentru investitori
Apelarea la finantare externa "reflecta o politica prudenta si responsabila", a precizat Rostowski, sustinut in declaratiile sale de guvernatorul bancii centrale, Slawomir Skrzypek, care spune ca acest pas va transmite un semnal pozitiv investitorilor straini. Oficialii de la Varsovia au accentuat in repetate randuri ca tarile din Europa Centrala si de Est se afla in situatii diferite, iar regiunea nu trebuie tratata ca un tot unitar.
"Daca Polonia urmeaza exemplul Mexicului apeland la linia flexibila de creditare a FMI, si alte tari ar putea face acest pas", a declarat Ralph Sueppel, economistul-sef al BlueCrest Capital din Londra, care detine active de 2 mld. dolari pe pietele emergente. "Avantajul pe care il obtine Polonia este legat de faptul ca obtine sprijin intr-un moment in care finantarea in dolari este foarte greu de obtinut", a adaugat el.
Dupa anuntul FMI referitor la cererea formulata de autoritatile poloneze, zlotul s-a apreciat cu 2,4% pana la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni fata de euro, iar indicele WIG 20 a revenit pe crestere. Zlotul polonez a urcat marti la 4,2387 de unitati pentru un euro, reducandu-si declinul inregistrat anul acesta pana la 2,2%.
 
Conditii mai putin stricte
Linia de finantare contractata de Polonia vine in situatia in care liderii prezenti la summit-ul G20 de la Londra de la inceputul acestei luni si-au dat acordul pentru majorarea rezervelor valutare puse la dispozitia FMI pana la 750 mld. dolari (circa 564 mld. euro).
In acelasi timp, imprumutul contractat de guvernul de la Varsovia are mult mai putine conditii atasate fata de o finantare de urgenta clasica.
In cazul finantarilor de urgenta, guvernele sunt obligate sa se incadreze in criteriile stricte formulate de FMI privind reducerea deficitului bugetare si a dezechilibrelor externe, refacerea rezervelor valutare si chiar reducerea dobanzii de politica monetara.
 
Abia in cazul Poloniei creditul de la FMI este o "centura de siguranta"
Linia de finantare flexibila a fost creata special pentru tarile care nu inregistreaza dezechilibre macroeconomice mari, dar au nevoie de o protectie impotriva efectelor crizei financiare globale. Spre deosebire de creditele de urgenta acordate de FMI unor tari precum Romania, Ungaria si Ucraina - in cazul carora institutia solicita indeplinirea unor criterii stricte, precum reducerea deficitului bugetar si a dezechilibrelor externe - aceasta linie de finantare nu presupune criterii de performanta, iar banii pot fi retrasi de catre tarile debitoare in orice conditii dupa ce a fost semnat acordul initial. In cazul liniilor de finantare de urgenta, transele trimestriale retrase de catre tarile care le contractau pot fi blocate in cazul in care nu erau indeplinite conditiile stabilite odata cu semnarea acordului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO