Business Internaţional

Polonia şi alte ţări cer Uniunii Europene mecanisme pentru exportul cerealelor ucrainene

Polonia şi alte ţări cer Uniunii Europene mecanisme...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

30.03.2023, 16:20 104

Polonia şi alte ţări central şi est-europene cer Comisiei Europene mecanisme pentru transportul cerealelor ucrainene în afara spaţiului Uniunii Europene, în contextul în care Guvernul de la Varşovia denunţă destabilizarea pieţei locale.

Guvernul Poloniei solicită, împreună cu alte state central şi est-europene să fie create de Comisia Europeană mecanisme pentru transportul rapid al cerealelor ucrainene care tranzitează spaţiul comunitar, a declarat joi Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, citat de site-ul Tagesschau.de.

"Noi putem susţine transporturile cerealelor spre state africane, dar trebuie să urmărim atent situaţia de pe piaţa poloneză", a afirmat Piotr Müller.

Miercuri, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză. "Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile - cote şi taxe vamale - pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală", a declarat premierul Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse "destabilizează" piaţa poloneză.

Fermierii polonezi organizează frecvent acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri. De asemenea, fermierii bulgari au organizat proteste ca reacţie la criza generată de volumul masiv de cereale ucrainene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO