Business Internaţional

Polonia trebuie să continue să majoreze dobânzile, spune şeful băncii centrale

Polonia trebuie să continue să majoreze dobânzile,...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.02.2022, 00:03 97

Polonia nu are nicio alternativă la înăsprirea monetară agresivă din prezent deoarece acţiunile guvernului de a controla creşterea preţurilor ar putea doar să stimuleze şi mai mult inflaţia mai târziu, spune un oficial nou al băncii centrale poloneze, citat de Bloomberg.

Reducerile de taxe la orice, de la combustibili la alimente, ar putea declanşa o creştere întârziată a preţurilor, a spus Ludwik Kotecki, sugerând astfel că măsurile antiinflaţie devin o povară în plus care se adaugă la cheltuielile bugetare deja mari.

De aceea, băncii centrale nu-i mai rămâne decât să accelereze majorările de dobânzi pentru a reduce inflaţia, a explicat el.

„Polonia nu îşi poate permite să ţină jos ratele dobânzilor cheie“, a declarat Koteck.

„Abordarea noastră monetară va trebui să fie mai agresivă decât ar fi dacă am avea de-a face cu o combinaţie adecvată de politică fiscală şi monetară.“ Kotecki, care anterior a fost ministru adjunct al finanţelor şi reprezentant al Poloniei la Fondul Monetar Internaţional, a luat parte la prima sa şedinţă de politică monetară marţi, când consiliul de administraţie al băncii centrale a ridicat rata cheie la valoarea maximă a ultimilor nouă ani, de 2,75%.

Guvernatorul Adam Glapinski a declarat că va căuta sprijin pentru încă o creştere de 50 de puncte de bază în martie, semnalând că o dobândă  cheie la peste 4% „nu va dăuna“ economiei poloneze.

În timp ce guvernatorul a lăudat reducerea de către guvern a TVA la combustibil şi alimente, Kotecki a fost mai sceptic cu privire la impactul acestor măsuri. „Chiar dacă indicele inflaţiei se reduce în următoarele şase luni, creşterea preţurilor de consum va reveni cu o putere sporită“, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO