Business Internaţional

Polonia trimite un semnal de avertizare companiilor străine: Vom naţionaliza producătorii de energie

Polonia trimite un semnal de avertizare companiilor...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.09.2016, 19:15 2287

Aproape în acelaşi timp unele dintre cele mai puternice companii poloneze controlate de stat au trimis lumii un mesaj important: guvernul şi-a propus să obţină mai mult control în sectorul generării de energie. Sau poate chiar să naţionalizeze acest sector vital pentru orice economie.

Însă aceste eforturi s-ar putea să aibă un preţ prea mare. Patru companii de energie poloneze - PGE, Energa, Enea şi PGNiG Termika -, toate controlate de stat, s-au aliat cu un fond de investiţii aparţinând tot statului polonez şi au înaintat o ofertă preliminară neangajantă pentru cumpărarea activelor locale ale companiei franceze EDF.

Separat, grupul feroviar PKP, deţinut de stat, a cerut în instanţă anularea privatizării subsidiarei sale de energie PKP Energetyka din cauza mai multor nereguli apărute în acest proces.

Acestea sunt semne că guvernul încearcă să majoreze la aproape 100% ponderea companiilor de stat în sectorul energiei. Scopul ar fi îmbunătăţirea siguranţei energetice, dar aceasta s-ar putea să fie o iluzie, scrie ziarul de business polonez Forsal.

EDF are dimensiuni apreciabile în Polonia: deţine vechea centrală termoelectrică de la Rybnik, cu o capacitate de aproape 1.800 de MW, şi centrale mai mici cu reţele de distribuţie a căldurii, printre care Gdansk, Gdynia, Cracow şi Zielona Gora.

Vânzarea activelor din sectorul energetic polonez este problematică deoarece activităţile de generare sunt în cea mai mare parte neprofitabile din cauza costurilor mari ale emsiilor de CO2 şi a înfrastructurii vechi, care are constant nevoie de investiţii, notează Reuters. În plus, producătorii locali de electricitate s-au plâns că nu sunt sprijiniţi suficient de stat şi cer să fie plătiţi nu doar pentru energia produsă, ci şi pentru capacitatea de rezervă.

Centrala de la Rybnik generează aproape 7% din energia consumată în Polonia, dar îmbătrâneşte şi i se apropie vremea închiderii. Vânzarea acestei unităţi s-ar putea dovedi dificilă. Celelalte centrale ale EDF sunt modernizate. În plus, francezii construiesc o centrală pe gaze la Torun. Însă EDF are nevoie de bani pentru implementarea proiectului de energie nucleară de la Hinkley Point, Marea Britanie, şi pentru salvarea unităţii nucleare a Areva, astfel că îşi vinde din active. Centralele scose la vânzare în Polonia ar valora aproape 500 de milioane de dolari. Presa poloneză scria în ianuarie că EDF n-ar vrea să-şi vândă operaţiunile decât împreună. Guvernul polonez n-a făcut până acum nimic oficial pentru a convinge compania să rămână.

Banii pe care i-ar da pe centralele francezilor ar putea fi investiţi la fel de bine în infrastructura de transport pe fluviul Vistula, care poate fi considerat axa hidrografică a Poloniei. La aceşti bani care ar lua calea străinătăţii s-ar adauga şi cei daţi pe centralele termoelectrice de la Połaniec, scoase la vâzare de Engie, tot o companie franceză.

Apoi, naţionalizarea aproape în întregime a sectorului de generare de energie va reduce semnificativ puterea de negociere pe care Varşovia o are la Bruxelles. EDF şi Engie pot fi aliaţi ai guvernului în negocierile privind piaţa energiei.

Nu în ultimul rând, EDF şi Engie au acces la cele mai noi tehnologii. EDF investeşte în cercetare mai mult decât oricare altă companie de energie din Europa.

Dacă cele patru companii de stat avansează cu oferta lor, s-ar putea trezi concurând cu un fond de investiţii australian şi cu grupurile Fortum din Finlanda şi CEZ din Cehia. Presa poloneză a speculat că guvernul a forţat EDF să-şi întârzie vânzarea până când companiile de stat vor putea intra în joc.

Partidul de guvernământ lege şi Justiţie a făcut clar cu mai multe ocazii că vrea mai mult control în economie, iar creşterea controlului în sectorul energiei este parte vitală a acestul plan. Companiile de utilităţi au fost deja obligate să cheltuiască anul acesta 350 de milioane de euro pentru salvarea celui mai mare grup minier din Polonia, Kompania Weglowa. O altă astfel de companie, KHW, ar avea nevoie de bani din aceleaşi motive. Polonia a semnalat de mai multe ori că principalul combustibil pentru sectorul energiei va rămâne cărbunele.

Guvernul a pus la începutul acestei luni o parte din operaţiunile deţinute în Polonia de EDF şi Engie pe lista companiilor importante pentru siguranţa energetică a ţării pentru a putea bloca vânzarea lor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO