Business Internaţional

Polonia va cheltui 2 miliarde de lire sterline pentru a face graniţa estică de netrecut

Polonia va cheltui 2 miliarde de lire sterline pentru a...

Autor: Petru Mazilu

19.05.2024, 09:29 20

Polonia va cheltui 2 miliarde de lire sterline pentru a face graniţa estică de netrecut. Este vorba în special despre frontiera cu Belarus şi Rusia. În zonă există deja un gard de mari dimensiuni.

Polonia îşi propune să-şi consolideze apărarea împotriva a ceea ce spune că este o ameninţare în creştere din partea Rusiei şi Belarusului printr-un program de securitate de 10 miliarde de zloţi (2 miliarde de lire sterline), potrivit Sky News.

Polonia va investi suma uriaşă pentru a face graniţa de est „de netrecut de către un potenţial inamic”, a declarat premierul Donald Tusk într-o conferinţă de presă.

„Demarăm un proiect major pentru construirea unei frontiere sigure, inclusiv un sistem de fortificaţii”, a spus Tusk.

Graniţa Poloniei cu Belarus a fost în centrul atenţiei din cauza numărului mare de migranţi care au încercat să intre în UE. Autorităţile europene au acuzat Belarusul, un aliat al ruşilor, că încearcă să provoace o criză a migranţilor în UE.

La frontieră există deja un gard care are peste 180 km lungime şi 5,5 m înălţime. Gardul este dotat cu un sistem de camere şi senzori care monitorizează frontiera.