Business Internaţional

Polonia va lansa euroobligatiuni de 2,9 mld. dolari

23.06.2004, 00:00 11



Polonia va lansa, anul viitor, o serie de obligatiuni internationale in valoare de 2,9 miliarde de euro, in principal pe piata europeana, a anuntat, luni, un oficial al ministerului Finantelor.



Seful departamentului extern al ministerului, Jacek Tomorowicz, a declarat ca tara sa va emite mai ales eurobonduri cu scadenta de cel putin zece ani.



"Conform strategiei noastre de refinantare a datoriei, intentionam sa lansam obligatiuni in valoare de 2,9 miliarde de euro, pe pietele internationale, pentru a finanta principale plati ale datoriei externe. Dorim sa imprumutam foarte mult de pe piata europeana, la o scadenta de cel putin zece ani", a afirmat Tomorowicz.



El a mai adaugat ca emisiunile ar putea viza si alte piete internationale anul viitor, inclusiv piata japoneza.



La inceputul anului, Polonia a lansat eurobonduri cu scadenta la cinci ani, in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, precum si obligatiuni in valoare de 400 milioane de franci elvetieni si 50 miliarde de yeni. De asemenea, autoritatile de la Varsovia au majorat valoarea emisiunii de obligatiuni cu scadenta in anul 2013 cu 700 milioane de euro.



Referindu-se la programul lansarii obligatiunilor, Tomorowicz a afirmat ca acesta va coincide cu efectuarea principalelor plati catre Clubul Creditori de la Paris, in primul si ultimul trimestru al anului 2005.



Tomorowicz a mai spus ca ministerul a suspendat operatiile de schimb a obligatiunilor straine in zloti pe piata monetara.



Operatiunea, lansata in luna martie, a starnit nemultumirea actorilor de pe piata si a Bancii Mondiale, care au sustinut ca ministerul ar fi trebuit sa actioneze prin intermediul bancii centrale, pentru a nu influenta piata.



Din luna martie, moneda poloneza a crescut cu peste 3% fata de euro si 2,7% fata de dolar, dar analistii considera ca evolutia se datoreaza unui flux de lichiditati aferente investitiilor de portofoliu determinate de intrarea Poloniei in Uniunea Europeana, la 1 mai.



La inceputul acestei luni, alt oficial al Ministerului Finantelor a declarat ca operatia de schimb a obligatiunilor elvetiene si europene in zloti se apropie de final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO