Business Internaţional

Polonia vrea să devină lider la producţia de hidrogen curat. Transformarea sectorului energetic al Poloniei, care depinde de cărbune pentru peste 70% din producţia de energie, se numără printre provocările de top identificate în planul naţional de redresare a ţării

Polonia vrea să devină lider la producţia de hidrogen...

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2021, 00:05 301

Cinci „văi de hidrogen“ vor fi construite în Polonia pentru pro­ducţia a ceea ce ar putea fi un combustibil alternativ curat al vii­torului, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Polskie Radio.

„Polonia ar putea deveni un hub al hidrogenului în următorul deceniu şi va acţiona pentru a atinge acest obiectiv“, a declarat acesta.

Una dintre noile „văi“ va fi constituită în oraşul Rzeszow din sudul ţării.

Morawiecki a mai declarat că Polonia intenţionează să constru­iască electrolizoare pentru producţia de hidrogen cu o capacitate de cel puţin 2 GW. Acesta a subliniat că Polonia este deja un lider mondial la producţia de hidrogen, pe locul cinci în lume şi trei în Europa, ceea ce demonstrează că aceasta deţine deja know how-ul necesar. Ministrul polonez pentru climat Michal Kurtyka a arătat că guvernul are diverse surse de finanţare pentru hidrogen, inclusiv fonduri europene, scrie Polandin.

În martie acest an, Polonia anunţa că intenţionează să inves­tească 797 mil. euro pentru dezvol­tarea producţiei şi distribuţiei de hidrogen, folosindu-se de fondul UE de redresare pentru a-şi accelera trecerea la energia curată, potrivit Bloomberg.

Transformarea sectorului ener­ge­tic al Poloniei, care depinde de cărbune pentru peste 70% din pro­ducţia de energie, se numără printre provocările de top identificate în planul naţional de redresare al ţării. Procesul va fi unul costisitor, dar pe termen lung tehnologiile verzi ar putea deveni motorul economiei, potrivit guvernului de la Varşovia.

Hidrogenul avansează în cadrul agendei politice a UE ca un element indispensabil în eforturile de atingere a neutralităţii climatice. Comisia Europeană vrea să crească de şase ori capacitatea de producere a hidrogenului din surse regenerabile până în 2024.

Hidrogenul reprezintă o cale prin care ţările din Europa centrală şi de est dependente de cărbune îşi pot reorienta industria dincolo de combustibilii fosili.

În regiune, Bulgaria a anunţat că va dezvolta un cadru naţional pentru hidrogen, Slovacia a înfiinţat un centru pentru tehnologiile bazate pe hidrogen, iar Croaţia pregăteşte un program naţional pentru dezvoltarea pieţei hidrogenului, relatează Euractiv.

În Ungaria, rolul hidrogenului este văzut drept unul dublu: ca stocare şi combustibil amestecat cu gaze naturale. Proiectele din această ţară au legătură cu cercetarea şi dezvoltarea şi transportul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO