Business Internaţional

Polonia vrea o influenţă mai mare în UE după Brexit, în linie cu importanţa sa economică în creştere

Polonia vrea o influenţă mai mare în UE după Brexit,...

Autor: Catalina Apostoiu

07.09.2018, 00:04 289

Polonia ameninţă să blocheze un plan de majorare a capitalului Băncii Europene de Investiţii post-Brexit dacă nu va obţine un rol mai important în cadrul acesteia, scrie Financial Times.

Varşovia vrea o participaţie mai mare în cadrul BEI, care este deţinută şi controlată de cele 28 de guverne ale blocului, ca parte a încercării sale de a obţine o influenţă sporită şi un rol mai mare în cadrul unor importante instituţii europene, în linie cu importanţa sa economică în creştere.

Banca multilaterală este în curs de restructurare ca pregătire pentru ieşirea Marii Britanie din UE anul viitor.

În urma Brexitului, BEI va pierde capital de 39 miliarde de euro. Potrivit oficialilor familiari cu situaţia, Polonia a anunţat că va bloca un acord al guvernelor UE de înlocuire a acestui capital dacă ţara nu îşi va putea majora deţinerea.

Varşovia argumentează că planul său nu are legătură doar cu sporirea influenţei sale în cadrul organizaţiei, ci este şi în interesul BEI, pentru că ar putea înlocui capitalul britanic cu bani noi, în loc să recurgă la rezerve.

BEI, cu sediul în Luxemburg, finanţează proiecte la nivelul UE şi a jucat un rol major în eforturile de revigorare a economiei europene de la criza financiară. Polonia este de-abia al 10-lea mare acţionar al BEI, dar după Brexit va fi a şaptea mare economie a UE şi a cincea după populaţie.

Varşovia cere o „majorare asi­metrică“ a contribuţiilor sale pentru a reflecta această impor­tanţă în creş­tere.

Cererile poloneze s-au lovit de opoziţia altor guverne recent. Alte state membre spun că contribuţiile la o majorare de capital ar trebui să fie proporţionale cu participaţiile existente şi se tem că o schimbare ar pune în pericol ratingul AAA al băncii.

Disputa evidenţiază un efect secundar al Brexitului şi reflectă tensiunile din interiorul blocului din jurul statelor membre mai noi ale UE, care cer mai multă influenţă în cadrul instituţiilor UE după Brexit.

Cererea Poloniei vine de asemenea pe fondul unor relaţii tensionate între Varşovia şi Comisia Europeană cu privire la reformele juridice din Polonia.

Dezbaterea privind capitalul BEI a fost deja legată de cereri pentru alte reforme în cadrul băncii. În iulie, banca a fost de acord să înceapă discuţii cu privire la supervizarea sa de către autorităţi printre care BCE.

Varşovia se teme că o majorare de capital bazată pe participaţiile existente ar cimenta şi mai mult poziţia dominantă a trei mari acţionari ai BEI, Germania, Franţa şi Italia, în procesul decisional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO