Business Internaţional

Polonia vrea să atingă media UE la capitolul venit mediu pe cap de locuitor până în 2030

Polonia vrea să atingă media UE la capitolul venit...

Autor: CătăIina Apostoiu

04.08.2016, 00:00 607

Polonia ar urma să se apropie de media UE în ceea ce priveşte venitul mediu pe cap de locuitor până în 2030, în timp ce în urmăorii patru ani indicatorul ar trebui să avanseze la 80% din media UE, potrivit Warsawvoice.pl. Obiectivul este inclus în planul naţional de dezvoltare, aşa-numitul Plan Morawiecki, depus pentru consultări sociale. Acesta ar urma să fie atins prin intermediul reindustrializării Poloniei, dezvoltării inovaţiei şi IMM-urilor sau extinderii peste hotare a întreprinderilor poloneze. Strategia ar urma să implice costuri de 1.500 miliarde de zloţi până în 2020. Ultima versiune a Planului Morawiecki include multe obiective şi mijloace de atingere a acestora, însă legăturile dintre obiective şi mijloace sunt dubioase, iar finanţarea pentru anumite măsuri este nesigură, comentează cotidianul Dziennik Gazeta Prawna. 

Strategia nu menţionează cum ar urma să fie pregătiţi funcţionarii publici pentru asumarea unui set mai larg de responsabilităţi, spune economistul Witold Orlowski. Planul vizează în acelaşi timp investiţii mai mari finanţate cu economii interne, în timp ce măsurile pe termen scurt ale guvernului par să se concentreze pe impulsionarea consumului, ceea ce pare o contradicţie, spune Orlowski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO