Business Internaţional

Polonia vrea să devină exportator net de energie

Polonia vrea să devină exportator net de energie

Autor: Ioana Tudor

11.02.2014, 20:48 1039

Ţările care au propriile resurse de energie şi potenţial propriu de dezvoltare în acest sector fac faţă crizei mai bine decât cele care depind de importurile de energie, iar Polonia are ambiţia să devină exportator net de energie, susţine vicepremierul Janusz Piechocinski. În 2011, anul pentru care CE are cele mai recente date statistice, dintre statele UE doar Danemarca era exportator net de energie.

„Nu doar Germania, ci şi Polonia are ambiţia de a fi furnizor şi exportator de energie cu ajutorul propriilor resurse“, a afirmat Piechocinski, citat de Warsaw Business Journal.

Ce fac polonezii pentru a-şi materializa ambiţia

La sfârşitul lunii trecute, ministerul economiei a prezentat noul plan pentru dezvoltarea industriei nucleare potrivit căruia Polonia va avea funcţională prima sa centrală nucleară până în 2024 şi pe cea de-a doua până în 2035.

Lucrările de construcţii vor începe în 2019, iar proiectul va fi dezvoltat de companii de stat. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, pentru a construi o centrală nucleară în Polonia este nevoie de investiţii de până la 50 de miliarde de zloţi (12 miliarde euro).

Planul prezentat de guvern lasă însă nesoluţionată problema finanţării proiectului, autorităţile subliniind doar că investiţia nu va fi realizată cu bani de la buget, dar şi pe cea legată de profitabilitatea unei astfel de investiţii.

Polonia este cel mai mare producător de lignit din Uniunea Europeană, iar aproape 90% din electricitatea produsă aici este generată prin arderea cărbunelui. Polonia accelerează utilizarea lignitului pentru a-şi asigura securitatea energetică şi pentru a menţine angajările în unele dintre cele mai sărace regiuni ale ţării, potrivit Bloomberg. În prezent, compania de stat PGE modernizează o unitate pe bază de lignit de la centrala Turow. Potrivit companiei, producţia de energie prin arderea lignitului a crescut anul trecut cu 3,7% în Polonia.

Polonia este, de asemenea, şi statul european cu cel mai ambiţios plan de dezvoltare a industriei gazelor de şist. Potrivit ministrului mediului Maciej Grabowski, Polonia, care are printre cele mai mare rezerve de gaze de şist din Europa, va începe extracţia la scară comercială până la sfârşitul acestui an. Institutul Geologic Polonez apreciază că ar putea exista suficiente rezerve recuperabile de gaze de şist pentru a acoperi consumul pe o perioadă de 35-65 de ani. Guvernul polonez vrea să investească 12,5 miliarde euro în acest sector până în 2020, potrivit site-ului Canadian de ştiri Digital Journal.

Ce planuri energetice au alte ţări din regiune

Preşedintele ungar János Áder a promulgat legea privind extinderea centralei nucleare de la Paks, singura de acest fel din Ungaria, care asigură în prezent 40% din producţia de energie a ţării. Proiectul va fi finanţat cu un împrumut de 10 miliarde euro acordat de Rusia, sumă pe care Ungaria o va restitui în perioada 2025-2046. Premierul Viktor Orban vrea ca în zece ani ponderea energiei nucleare în mixul energetic al ţării să ajungă la 70%.

De asemenea, Bulgaria ar putea începe construcţia unui nou reactor la centrala nucleară de la Kozlodui în 2016, a anunţat în ianuarie ministrul bulgar al energiei Dragomir Stoynev, citat de agenţia Novinite. De asemenea, parlamentul bulgar va rediscuta proiectul construirii unei noi centrale nucleare, la Belene, după ce acesta a fost îngheţat în 2012 din cauza lipsei surselor de finaţare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO