Business Internaţional

Poluarea din epoca socialista ii costa pe cehi 6 mld. euro

26.09.2007, 17:07 15

Cehia va trebui sa cheltuiasca aproape 6 miliarde de euro pentru indepartarea deseurilor poluante ramase din timpul perioadei socialiste pe teritoriul tarii, informeaza saptamanalul Tyden.
Procesul de inlaturare a reziduurilor din fabrici, din minele de carbune si din alte complexuri industriale ale erei socialiste a costat pana in prezent circa 34 mld. coroane cehe (1,2 mld. euro) si va mai dura cel putin 15-20 de ani. Ministrul de finante Jakub Haas afirma ca suma necesara finalizarii proiectului nu va depasi 90 mld. coroane (3,2 mld. euro), dar expertii estimeaza ca 159 mld. coroane (5,77 mld. euro) este cifra reala. Saptamanalul ceh dezvaluie ca o mare parte din fonduri vor fi alocate epurarii panzei de apa freatica si solurilor afectate de poluarea chimica.
O problema pentru guvernul condus de Mirek Topolanek este insa asigurarea fondurilor necesare terminarii operatiunilor. Fostul ministru de finante Vlastimil Tlusty a avertizat anul trecut ca bugetul de stat nu poate face fata preturilor prea mari ale proiectului. Vanzarea de actiuni CEZ Energy Holding este una dintre solutiile salvatoare la criza bugetara din acest moment, un pachet de 7% din companie fiind evaluat la 31 mld. coroane cehe (1,12 mld. euro).
Privatizarea aeroportului din Praga va adauga si ea circa 65 mld. coroane (2,3 mld. euro), dar aceste sume nu sunt de ajuns pentru acoperirea cheltuielilor de curatare a mediului inconjurator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO