Business Internaţional

Pompierii, într-o cursă contracronometru pentru controlarea unui incendiu în Australia

Pompierii, într-o cursă contracronometru pentru...

Autor: Iuliana Enache

05.01.2015, 08:49 96

Pompierii luptau, luni, pentru a controla un incendiu de pădure foarte puternic în South Australia, înaintea revenirii condiţiilor meteorologice nefavorabile, au declarat autorităţile, citate de AFP.

Circa 10 case au fost distruse într-un incendiu care a izbucnit sâmbătă în Sampson Flat, în Munţii Lofty Ranges de la est de Adelaide.

Aproximativ 13.000 de hectare de vegetaţie au fost distruse, iar locuinţele sunt în continuare ameninţate, au declarat serviciile de salvare din stat.

Temperaturile au scăzut începând de duminică, în timp ce vântul, factorul agravant al acestor incendii, s-a domolit, situaţie care ar urma să dureze până marţi, când temeperaturile urmează să crească din nou până la 38 de grade Celsius.

Premierul statului South Australia, Jay Weatherhill, a subliniat că trebuie să se profite de acalmie. "Este departe de a se fi terminat", a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation. "Suntem într-o cursă contracronometru pentru a controla acest incendiu cât mai mult posibil, înainte ca vremea să se încălzească iar şi vântul să se înteţească", a declarat el.

Douăsprezece case au fost distruse şi alte 20 ar putea să aibă aceeaşi soartă, a declarat el.

Echipele de salvare speră să profite de ziua de luni pentru a lupta împotriva incendiului pe cale aeriană.

Cel puţin 29 de persoane, majoritatea pompieri, au fost rănite uşor, a declarat poliţia.

Zona afectată este o regiune viticolă şi agricolă, care numără aproximativ 40.000 de locuitori şi este presărată cu sate pitoreşti.

Autorităţile apreciază că este vorba despre cele mai rele condiţii de la "miercurea cenuşii" din 1983. Peste 70 de persoane au murit atunci în statele South Australia şi Victoria şi mii de locuinţe au fost distruse.

În februarie 2009, 173 de persoane au murit în statul Victoria şi peste 2.000 de locuinţe au fost distruse.

Incendiile de vegetaţie sunt curente în Australia în timpul verii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO