Business Internaţional

​Populaţia îmbătrânită a Japoniei şi rata în creştere a mortalităţii poate fi o mină de aur pentru bănci

​Populaţia îmbătrânită a Japoniei şi rata în...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

17.06.2016, 15:24 2109

Cu un sfert dintre locuitori în vârstă de peste 65 de ani, populaţia Japoniei este una din cele mai bătrâne dintre statele cu o economie dezvoltată. Dacă tendinţa actuală se menţine, Japonia va avea în anul 2050 o populaţie de doar 80 de milioane de locuitori, dintre care 40% vor fi cu vârsta de peste 65 ani, comparativ cu 127 milioane în prezent. Rata mortalităţii a crescut în 2015 la 10,4 decese/1000 locuitori faţă de 9,5 decese/1000 locuitori în 2010.

Însă, acest declin poate fi începutul unui nou boom pentru industria sa financiară, scrie Reuters. Clienţii în vârstă de peste 60 ani deţin peste jumătate din activele financiare ale ţării de 14.000 miliarde dolari americani, iar în fiecare an active în valoare de 470 miliarde dolari sunt lăsate moştenire următoarelor generaţii. Conform analiştilor de la Nomura, suma va creşte la 660 miliarde dolari pe an în 2030, ceea ce înseamnă că până în acel moment active ce depăşesc PIB-ul de astăzi al Japoniei de 4.700 miliarde dolari vor trece pe mâna noilor generaţii.

Nevoia de a administra transferul averilor părinţilor şi bunicilor către următoarele generaţii a făcut bănci japoneze precum Nomura, Daiwa şi Mizuho să îşi adapteze ofertele şi să introducă noi produse şi servicii care au ca scop cucerirea unui nou segment al pieţei. Aceste bănci vin puternic din urmă, fiind o ameninţare pentru Sumitomo Mitsui, care are o cotă de piaţă puternică pe segmentul de moşteniri.

„Până nu demult, Nomura discuta cu clienţii săi în mod individual. Când un client deceda, relaţia cu acesta se încheia. Ne dorim ca în viitor, copiii clienţilor să rămână fideli băncii.”, a declarat pentru Reuters, Naoshi Sakai de la Nomura Securities, subsidiară a Nomura Holding care se ocupă cu administrarea activelor. Sakai ţine să menţioneze că băncile trebuie să intre pe noi segmente de piaţă pentrui a genera creştere, atâta timp cât populaţia Japoniei scade şi implicit numărul de potenţiali clienţi.

„Trebuie să evităm o scădere a vânzărilor de pe piaţa internă odată cu declinul numărului de locuitori. Segmentul de moşteniri este o foarte bună oportunitate pentru a ne asigura creşterea business-ului în următorii 20 de ani.”

Pensionarii japonezi par receptivi la tentativele băncilor de a le câştiga încrederea, dar şi abilitatea de a le administra transferul averilor, care în curând vor ajunge pe mâna copiilor şi nepoţilor. Susumu Yokoyama, un pensionar în vârstă de 84 de ani, a declarat pentru Reuters în timpul unui seminar organizat de Nomura că de când fiii săi au început să îşi spună opinia în legătură cu o eventuală moştenire pe care o vor primi, se gândeşte la ce soluţii să apeleze pentru această problemă.

Un alt pensionar nipon, Hideo Tsujii, în vârstă de 83 ani, şi în acelaşi timp un utilizator al depozitelor şi fondurilor mutuale oferite de banca Daiwa, este interesat să afle mai întâi ce le poate lăsa rudelor sale şi se apoi se va gândi la ce servicii oferite de bancă va apela.

Pentru Kazuhiro Hosoda , managing director în cadrul diviziei de administrare a averilor a Daiwa, Tsujii este clientul ideal. Chiar dacă acesta nu contractează noi produse sau servicii, banii săi vor rămâne în cadrul băncii şi vor genera profituri pe termen lung.

Transferul averii pensionarilor niponi către copii şi nepoţi nu a rămas neobservat nici de către autorităţi. Anul trecut a fost coborât pragul de la care moştenitorii devin buni de plată, de la 471.000 dolari la 280.000 dolari. Japonezii plătesc deja unul din cele mai mari impozite pe moştenire din lume, cota maximă fiind de 55%.  În SUA, cota maximă este de 40%, dar pragul de impozitare este mult mai mare, de 5,5 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO