Business Internaţional

Portugalia a găsit „o gaură colosală“ în buget

 Portugalia a găsit „o gaură colosală“ în buget

Noul premier portughez Pedro Passos Coelho

Autor: Bogdan Cojocaru

20.07.2011, 00:03 1723

Noul premier portughez Pedro Passos Coelho, desemnat în funcţieluna trecută, a avertizat că Portugalia va trebui să ia noi măsuride austeritate pentru a acoperi o gaură "colosală" de două miliardede euro lăsată în bugetul statului de fostul guvern socialist.

Situaţia este identică cu ceea din Grecia din anul 2009, cândun audit al noului guvern a găsit un deficit bugetar de două orimai mare decât cel declarat Comisiei Europene, ceea ce a pus pe jarpieţele financiare şi a declanşat criza prin care trece în prezentstatul elen, scrie The Telegraph.

Guvernul portughez va trebui să acopere deficitul cu o nouărundă de măsuri de austeritate, care va include diminuări decheltuieli în special în sectorul public.

Portugalia este obligată de condiţiile programului de salvarestabilit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional săreducă deficitul bugetar la 5,9% din Produsul Intern Brut anulacesta. Eforturile vor fi foarte dificile, deoarece în primultrimestru deficitul se situa încă la 8,7% din PIB, iar eventualelemăsuri de austeritate vor sufoca veniturile din taxe.

Experienţa Greciei arată că într-o astfel de situaţie un stat seluptă cu morile de vânt, deoarece într-o economie în scăderedeficitul se va menţine ridicat. Banca centrală portughezăestimează că economia se va contracta cu 1,8% anul viitor.

Premierul Coelho a avertizat, de asemenea, autorităţile europenecă guvernul său nu va tolera implicarea străină în afacerileinterne ale statului. "Nu voi lăsa Europa să guverneze Portugalia",a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO