Business Internaţional

Portugalia ar putea repeta experienţa Greciei dacă Parlamentul nu va aproba bugetul pe 2011

18.10.2010, 10:22 17

Portugalia va fi nevoită să ceară sprijin financiar din parteaUniunii Europene şi FMI, dacă Parlamentul nu va aproba bugetulpentru 2011, a declarat ministrul de Finanţe Fernando Teixeira dosSantos, citat de Reuters.

Acesta a spus că nu ştie ce măsuri de austeritate ar mai puteafi luate, dacă scepticismul investitorilor va persista.

Guvernul intenţionează să reducă în 2011 deficitul bugetar la4,6% din PIB, de la un nivel estimat pentru acest an de 7,3%.

Socialiştii aflaţi la putere au inclus măsuri drastice deausteritate în proiectul de buget, precum majorarea taxei pevaloarea adăugată cu două puncte procentuale, la 23%, şi reducereasalariilor cu 5%, dar trebuie să obţină sprijinul opoziţiei pentruaprobarea acestuia.

"Sper şi am încredere că aceste măsuri vor avea un impactimediat, dar trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Pieţelenu se mai satură de măsuri de austeritate de acest tip", a spusministrul.

Spreadul obligaţiunilor portugheze a atins un maxim istoric lasfârşitul lunii septembrie, din cauza temerilor legate decapacitatea guvernului de a reduce deficitul bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO