Business Internaţional

Portugalia ia de la UE şi FMI 78 mld. euro. O parte din bani ajunge la bănci

Portugalia ia de la UE şi FMI 78 mld. euro. O parte din bani ajunge la bănci

Premierul demisionar Jose Socrates este cel care a decis că Portugalia are nevoie de ajutor străin, dar greul reducerii deficitului va cădea pe umerii viitorului executiv

Autor: Livadariu Andreea

04.05.2011, 23:39 186

Portugalia a încheiat negocierile cu Fondul MonetarInternaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) pentru un pachet deajutor financiar extern în valoare de 78 mld. euro, devenind astfela treia ţară din zona euro, după Grecia şi Irlanda, care are nevoiede asistenţă străină pentru a-şi putea plăti datori­ile, scrieFinancial Times.

Singurul prag care mai trebuie trecut este aprobarea de cătreparlamentul portugez a pachetului de salvare, precum şi de cătreminiştrii de finanţe europeni, până la data de 15 iunie când ajungla maturitate obligaţiuni în valoare de 5 miliarde de euro.

UE şi FMI au recunoscut că "situaţia din Portugalia este departede a fi la fel de serioasă precum cea din alte ţări", a spus JoseSocrates, primul-ministru interimar al Portugaliei, adău­gând că"dată fiind situaţia altor programe de asis­tenţă, Portugalia sepoate simţi în siguranţă."

După aproape o lună de negocieri care au avut loc întreexecutivul portughez pe de o parte şi Comisia Europeană (CE), BancaCentrală Europeană (BCE) şi FMI pe de altă parte, Jose Socrates aanunţat o parte din termenii acordului de slavare. Potrivitacestuia, acordul va fi solicitant din punctul de vedere almăsurilor pe care trebuie să le ia executivul de la Lisabona, însătermenii acestuia vor fi mai puţin dificili decât în cazul Grecieişi Portugaliei.

Socrates a anunţat că pachetul de salvare va include suportfinanciar pentru sistemul bancar portughez (12 mld. euro), însă nua specificat care va fi dobânda pe care ţara sa o va plăti pentrubanii primiţi. Potrivit premierului portughez, programul deasistenţă financiară nu va presupune luarea în anul 2011 de măsurifiscale adiţionale, iar ţinta deficitului fixată prin acord va fimai mică decât cea stabilită de guvern. Astfel, în baza acordului,Portugalia va fi nevoită să reducă deficitul de buget la 5,9% dinprodusul intern brut (PIB) în acest an, de la 9,1% în 2010. Ţintade deficit fixată iniţial de executivul portughez pentru anul 2011a fost de 4,6% din PIB.

Primul-ministru portughez a dat asigurări că nu vor fi redusesalariile din sectorul public sau salariul minim pe economie, nu sevor introduce taxe speciale pentru bonusurile de vacanţă şi nici nuse va majora vârsta de pensionare. Totodată, banca de stat CaixaGeral de Depositos, cea mai mare instituţie bancară după volumuldepozitelor, nu va fi privatizată.

Acordul privind acordarea ajutorului de 78 de miliarde de eurose va întinde pe trei ani, urmând a fi acoperit pentru început deFondul de Stabilitate European (FSE), iar ulterior de MecanismulEuropean de Stabilitate (EMS) care va fi funcţional începând cuanul 2013.

Portugalia ar trebui să primească prima tranşă de bani până lamijlocul lunii iunie, când devin mature obligaţiuni în valoare de 5miliarde de euro. Însă înainte să primească banii partideleportugheze trebuie să voteze noua formulă guvernamentală în data de5 iunie pentru ca apoi legea de implementare a acordului să fietrimisă în parlament.

În ceea ce priveşte aprobarea pachetului de asistenţă de cătreoficialii europeni, acest lucru ar putea avea loc la întâlnireaminiştrilor de finanţe ai UE din 16-17 mai. Aprobarea pachetului deasistenţă acordat Portugaliei ar putea fi însă amânată deneînţelegerile dintre partidele finlandeze care încearcă să formezeo nouă coaliţie guvernamentală, iar acordarea ajutorului financiarPortugaliei este intens dezbătută în Finlanda.

Portugalia a fost nevoită să ceară ajutorul financiar externdupă ce guvernul condus de Socrates a pierdut susţinerea înparlament, legislativul de la Lisabona votând în luna martieîmpotriva măsurilor de austeritate propuse de executivulsocialist.

Ţara s-a confruntat în ultimul deceniu cu lipsacompetitivităţii, creşterea costului pentru forţa de muncăportugheză şi tarife ieftine pentru exporturile din Asia cătreEuropa. În plus, creşterea economică scăzută a determinatexecutivul să suprataxeze popu­laţia, astfel încât în momentulcrizei financiare din 2008, Portugalia se confrunta cu un nivelînalt al datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO