Business Internaţional

Portugalia îşi face o ieşire curată din programul de bailout, un nou semn că Europa iese din criză

Portugalia îşi face o ieşire curată din programul de...
02.05.2014, 00:03 831
Portugalia va ieşi anul acesta din programul de sprijin financiar de 78 mi­liarde euro de trei ani convenit cu FMI fără vreo linie de finanţare supli­men­tară, cu toate că în urmă cu doar şase luni această economie părea că are ne­voie de un al doilea bailout, scrie Financial Times.

Portugalia devine astfel a doua ţară, după Irlanda, care alege o ieşire fără finanţare de rezervă din acordurile de bailout stabilite cu creditorii interna­ţionali şi care optează pentru o revenire curată pe pieţele financiare.

Aşa-numita „Troică“ a creditorilor interna­ţionali - Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană - a sfătuit Lisabona să ia în calcul posibilitatea unei linii de credit ca soluţie de siguranţă, având în vedere în special datoriile care vor ajunge la scadenţă în următorii doi ani, dar capacitatea ţării de a acumula capital de pe pieţele de finanţare a convins guvernul că nu este necesară o linie de credit.

„Este clar că dinamica pieţei şi euforia de pe pieţe au influenţat deci­zia“, a explicat un oficial apropiat discuţiilor dintre guvern şi creditorii internaţionali.

Dacă nu acceptă o linie de finan­ţarea directă, Lisabona nu va fi eligibilă pentru programul prin care BCE achiziţionează obligaţiuni în situaţii de urgenţă şi protejează astfel zona euro.

Guvernul german a fost cel care a îndemnat Lisabona să nu ceară o nouă linie de finanţare întrucât Berlinul do­rea să evite discuţii în parlament refe­ri­toarea la salvarea statelor din zona euro, potrivit reprezentanţilor Troicăi. Tot ei au afirmat că relaţiile dintre can­ce­larul german Angela Merkel şi pre­mierul portughez Passos Coelho sunt foarte strânse şi că Berlinul ar fi semnat acordul de finanţare suplimentară pen­tru Portugalia, dacă Lisabona ar fi cerut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO