Business Internaţional

Portugalia şi Italia, focare de criză care nu ţin cont de alegerile de la nemţi

Ministrul italian al economiei, Fabrizio Saccomanni: „Promisiunile trebuie respectate, altfel eu nu mai rămân”

Ministrul italian al economiei, Fabrizio Saccomanni: „Promisiunile trebuie respectate, altfel eu nu mai rămân”

Autor: Bogdan Cojocaru

23.09.2013, 20:00 128

Criticii spun că Angela Merkel a pus pauză crizei datoriilor din zona euro pentru a se concentra pe campania electorală şi alegeri. Acum, că alegerile s-au terminat, Europa trebuie să revină pe terenul de luptă cu criza, iar în capul listei cu probleme urgente stă Portugalia, scrie The Wall Street Journal.

Caz unic printre statele din zona euro lovite de criză, Portugalia nu a beneficiat de îmbunătăţirea încrederii în zona euro. În pofida creşterii economice de 1,1% în al doilea trimestru – cea mai puternică din uniunea monetară – randamentele obligaţiunilor suverane portugheze cu scadenţa la 10 ani au crescut de la 5,2% în mai la peste 7%. Recent, Lisabona a fost avertizată de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s că ratingul suveran ar putea fi retrogradat. Înaintea verii, Portugalia se putea finanţa cu obligaţiuni scadente la cinci şi zece ani. Acum a pierdut din nou accesul la pieţele de finanţare.

Un factor care a înrăutăţit situaţia ţării este criza politică din iunie, când neînţelegerile dintre miniştri şi premier legate de buget au dus la demisia ministrului de finanţe Vitor Gaspar, un politician respectat în ţară şi mai ales în străinătate. Timp de două săptămâni şansele de supravieţuire ale coaliţiei au părut minime după ce liderul unui partid minoritar şi-a anunţat demisia irevocabilă, iar preşedintele Anibal Cavaco Silva a încercat să forţeze un guvern de uniune naţională.

Într-un final, administraţia premierului Pedro Passos Coelho a supravieţuit neschimbată, dar încrederea investitorilor a avut masiv de suferit. Minicriza portugheză a apărut într-un moment cum nu se poate mai rău.

Programul de bailout de trei ani al ţării se apropie de data de expirare, iar anul viitor ajung la scadenţă datorii de 14 miliarde de euro. De aceea zona euro trebuie să găsească în următoarele săptămâni modalităţi de a repune Portugalia pe picioare pentru a preveni reaprinderea unui focar de criză.

Guvernul italian este pe cale să se destrame

În Italia, ministrul economiei, Fabrizio Sacco­manni, a ameninţat că va demisiona dacă guvernul alege să neglijeze ţintele de deficit bu­getar impuse de legislaţia UE în favoarea re­ducerilor de taxe, scrie agenţia Thomson Reu­ters, care citează publicaţia Corriere della Sera.

Plecarea lui Saccomanni, fost oficial de top al Băncii Italiei care nu este afiliat niciunui partid politic, ar reprezenta o lovitură pentru credibilitatea Italiei pe pieţele financiare în condiţiile în care ţara nu a ieşit încă din cea mai lungă recesiune din ultimele şase decenii. Ministrul a atenţionat vineri că deficitul bugetar va depăşi anul acesta limita de 3% din PIB confinţită în tratatul UE. Italia a fost scoasă recent de pe lista Comisiei Europene cu ţările delicvente bugetar. Saccomanni a promis că va face tot posibilul să menţină deficitul sub 3% din PIB, dar unii lideri politici din coaliţie s-au angajat să reducă taxele în condiţiile în care posibilitatea organizării unor alegeri naţionale în următoarele luni este tot mai mare.

„Promisiunile trebuie respectate, altfel eu nu mai rămân. Trebuie să-mi apăr credibilitatea şi nu am ambiţii politice”, a spus Saccomanni. Guvernul premierului Enrico Letta s-a confruntat aproape tot timpul cu frămîntări interne de la formarea lui, în urmă cu doar cinci luni, de către cele mai mari partide ale ţării, în mod tradiţional rivali aprigi.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO