Business Internaţional

Portugalia: Un nou plan de salvare nu este exclus

Portugalia: Un nou plan de salvare nu este exclus

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

19.01.2012, 18:07 83

Pe fondul retrogradării drastice a ratingului suveran, Portugalia va trebui să lupte din răsputeri pentru a reveni pe piaţă anul viitor.

Ţara ar putea avea nevoie de asistenţa financiară din partea UE şi FMI şi în 2013, notează Le Figaro. Încadrată în categoria junk de cele trei mari agenţii de evaluare S&P, Moody's şi Fitch, Portugaliei i se impun dobânzi foarte mari, ce depăşesc 14% la obligaţiunile cu scadenţa de zece ani, în pofida unei emisiuni de obligaţiuni reuşite.

"Portugalia este pe marginea prăpastiei, şi poate trece fie într-o parte fie în cealaltă", spune Jesus Castillo, de la banca de investiţii franceză Natixis, care are îndoieli în privinţa revenirii pieţei înainte de sfârşitul anului viitor şi nu exclude un nou plan de salvare.

Pe termen mediu, Lisabona este protejată împotriva unui faliment. Finanţarea este asigurată până la jumătatea anului viitor de pachetul de 78 de miliarde de euro negociat în luna mai 2010 cu FMI, UE şi BCE.

Trezoreria portugheză nu a întâmpinat miercuri probleme în plasarea unui pachet de obligaţiuni în valoare de 2,5 miliarde de euro, datorie pe termen scurt, cu scadenţa la trei, şase şi unsprezece luni, în mare parte titlurile la unsprezece luni fiind subscrise la dobânzi de 4,98% comparativ cu 5,9% la ultima emisiune în aprilie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO