Business Internaţional

Portugalia va cere ajutor financiar UE. Randamentele titlurilor cu maturitate la un an cresc cu peste un punct procentual

Autor: Cojocaru Bogdan

07.04.2011, 10:17 53

Portugalia va cere asistenţă financiară Uniunii Europene (UE),după ce criza politică a împins costurile de finanţare la nivelurirecord, devenind astfel al treilea stat din zona euro care apeleazăla ajutor internaţional, transmite Bloomberg.

"Am încercat totul, dar am ajuns în situaţia în care, dacă n-amlua această decizie, ar veni riscuri pe care nu ni le putempermite. Guvernul a decis să ceară ajutor financiar ComisieiEuropene", a declarat premierul demisionar portughez Jose Socratesîntr-un discurs televizat.

Portugalia are în vedere un pachet de finanţare de până la 75 demiliarde de euro, potrivit unor oficiali UE.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au crescut după ceSocrates a anunţat, pe 23 martie, că demisionează, Parlamentulrespingând propunerile sale de reduceri bugetare. Premierul conduceîn prezent un guvern cu puteri limitate până la alegerile din 5iunie.

Portugalia s-a împrumutat miercuri de un miliard de euro de pepieţele financiare, reuşind să plaseze întreaga ofertă propusăinvestitorilor, însă dobânda plătită a crescut puternic faţă delicitaţiile de luna trecută, de la 4,3% la aproape 6%.

Randamentul titlurilor cu maturitatea la 12 luni a crescut la5,902%, de la 4,331% acum trei săptămâni, în timp ce dobânda pentruîmprumuturile pe şase luni a urcat la 5,117%, de la 2,984% laînceputul lunii martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO