Business Internaţional

Poşta Poloneză cooperează cu o mare platformă chinezească de comerţ online, deşi guvernul spune că aceasta distruge industria locală a comerţului electronic

Poşta Poloneză cooperează cu o mare platformă...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2025, 00:00 240

Vestea că operatorul poştal de stat a încheiat un parteneriat cu compania chinezească Temu a stârnit un val de critici la adresa acestuia, acuzat că „susţine un serviciu care distruge industria comerţului electronic“, scrie The Warsaw Voice.

„Acţionăm în conformitate cu legea, iar Temu este deja utilizată de toţi jucătorii majori de pe piaţă“, argumentează Poşta Poloneză.

La anunţarea acordului, instituţia a lăudat Temu pentru obiectivul său de a realiza 80% din livrările europene prin depozite locale.

„Aceasta este o mutare dezamăgitoare din partea unei companii de stat, care va slăbi poziţia competitivă a companiilor poloneze şi europene.

Companiile chineze nu sunt doar subvenţionate de guvernul chinez, dar, după cum putem vedea, Poşta Poloneză va contribui şi ea la dezvoltarea lor. Sunt surprinsă şi îngrijorată de astfel de parteneriate. Acest lucru trebuie să se fi întâmplat fără ştirea guvernului. Nu cred că politicienii noştri ar permite aşa ceva“, a declarat Patrycja Sass-Staniszewska de la Camera Economiei Digitale.

Organizaţia a avertizat de mult timp că China sprijină exporturile platformelor de comerţ electronic prin furnizarea de ajutoare publice, scutiri de taxe şi măsuri de promovare a vânzărilor directe, ceea ce reduce costurile vânzătorilor chinezi cu aproximativ 20%.

Vânzătorii online polonezi nu pot concura cu aceştia la preţ, deoarece ar trebui să recurgă la preţuri de dumping, ceea ce este interzis prin lege.

Comisia Europeană a anunţat măsuri împotriva vânzătorilor chinezi, dar nu au fost furnizate încă detalii.

Poşta Poloneză se apără susţinând că operează pe o piaţă comercială cu o concurenţă puternică atât din partea companiilor de logistică interne, cât şi internaţionale.

„Cooperarea noastră cu platforma Temu este de natură operaţională şi priveşte doar etapa finală de livrare a coletelor achiziţionate de consumatori, în conformitate cu deciziile lor individuale de cumpărare“, se arată într-un comunicat al companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels