Business Internaţional

Poţi să fii infectat din nou cu coronavirus după ce ţi-ai revenit?

Poţi să fii infectat din nou cu coronavirus după ce...

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2020, 09:00 7889

Vineri, 6 martie, numărul total de persoane infectate cu noul coronavirus a depăşit 100.000, infecţiile din ultimele zile din Italia depăşindu-le pe cele din China. Clasat de ministrul german al sănătăţii drept o „pandemie globală”, virusul chinez s-a răspândit în 84 de ţări, potrivit Fortune.

Cu toate că statisticile actuale nu par prea încurajatoare, 55.000 de oameni au reuşit să se recupereze. Veştile sunt bune din acest punct de vedere, însă autorităţile din China şi Japonia au raportat cazuri în care unii pacienţi au fost infectaţi chiar dacă, anterior, îşi reveniseră. Până acum, numărul exact de cazuri de acest fel este imprecis.

„Este posibil să fii reinfectat cu COVID-19, însă o situaţie de acest gen ar fi surprinzătoare”, a declarat Sharon Lewin, director al Institutului de Infecţii şi Imunitate din Melbourne, adăugând că este posibil ca pacienţii să nu fie infectaţi din nou, ci mai degrabă să fie luaţi în calcul alţi factori, precum diagnosticarea greşită, erorile umane sau defectele aparatelor medicale.

Testele prelevate din cazuri anterioare de SARS, un coronavirus similar, indică faptul că pacienţii care îşi revin vor dobândi imunitate totală.

„Din ce ştim până acum din alte cazuri de coronavirus, îţi revii, corpul îţi devine imun, iar dacă intri în contact cu cineva infectat, vei fi protejat”, spune Lewin. În plus, virusul are prea multe necunoscute şi au fost raportate mult prea puţine cazuri de dublă infecţie pentru a putea efectua un studiu credibil.

Cazurile de infecţie dublă pot fi rezultatul unor erori umane. Spitalele testează pacienţii folosind mostre extrase din nasul, gâtul şi, uneori, plămânii pacienţilor. Ele pot avea cantităţi diferite ale virusului în funcţie de locul preferat de medic şi de felul în care prelevă mostra, spune Lewin. Dacă mostra extrasă conţine cantităţi mult prea mici ale virusului, ar putea rezulta într-un răspuns în aparenţă fericit pentru o persoană care este în continuare infectată.

Problemele echipamentelor de testare pot duce la afirmaţii pozitive false sau afirmaţii negative false. În Wuhan, un om a murit după ce a fost testat de două ori pentru coronavirus, deşi o tomografie anterioară indica semne de infecţie a plămânilor.

Totuşi, oamenii de ştiinţă nu exclud încă posibilitatea unui reinfectări.  

„Dacă acest fenomen de genul pozitiv-negativ-pozitiv este foarte rar, avem nevoie de studii elaborate pentru a extrage informaţii despre oamenii în cauză. Toate ideile mele sunt la nivel de teorie. Încă nu avem un răspuns”, a declarat Lewin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO