Business Internaţional

Povestea Comandantului Suprem al "Tocilarilor": cum a ajuns să facă filme cu bugete de zeci de milioane de dolari

Povestea Comandantului Suprem al "Tocilarilor": cum a...

Autor: Luciana Georgescu

06.04.2014, 16:00 1591

Asaph “Ace” Fipke, proprietarul companiei Nerd Corps Entertainment Inc., şi-a transformat pasiunea reprimată din copilărie, lipsa televizorului, într-un studio de animaţie cu sediul în Vancouver, oraşul din Canada cunoscut sub numele de “Hollywoodul Nordului”, scrie Financial Times

Reputaţia excelentă a oraşului pentru animaţie şi efecte speciale se datorează în mare parte prezenţei Electronic Arts, o companie americană care produce şi comercializează jocuri video pentru computere şi console de jocuri.

“Pentru mine, televizorul a însemnat întotdeauna un tratament special, ceva asemănător fructului interzis”, a declarat producătorul în vârstă de 43 ani.

Nerd Corps Entertainment s-a făcut cunoscută prin difuzarea în aproximativ 170 de ţări a seriei de desene animate Slugterra. Lumea misterioasa Slugterra şi eroul ei, Ely Shane – un ucigaş profesionist, au câştigat premii importante printre care şi un Emmy, un premiu american de televiziune considerat echivalentul premiului Oscar din cinematrografie.

Compania lucrează cu psihologi pentru copii pentru a se asigura că poveştile şi personajele sunt adecvate publicului vizat. “Băieţii îşi doresc în general să învingă răul prin acte de eroism, în timp ce fetele tind să-l repare”, a declarat Fipke.  El recunoaşte că acest gen de emisiuni poate crea stereotipuri, însă schimbări în comportament pot apărea numai cu ajutor din partea statului şi a instituţiilor de învăţământ.

Emisiunea a câştigat reputaţia firmei în sectorul animaţiei prin povestea în sine şi potenţialul  tehnic.

Bazele afacerii au fost puse în 2002 de Fipke în parteneriat cu Chuck Johnson. 10 scriitori şi regizori de animaţie s-au reunit la vremea aceea în încercarea de câştiga contractul care avea să le ofere dreptul de a produce Dragon Booster, un serial animat canadian. 

Pe parcursul celor 12 ani de activitate, compania s-a dezvoltat vizibil. Numărul staffului s-a dublat în ultimul an, ajungând la 400 de angajaţi, în timp ce bugetul pentru producţia anuală este estimat la valoarea de 27 milioane de dolari (19,54 milioane de euro), folosiţi pentru a filma aproximativ 125 de episoade. Aproape jumătate din veniturile companiei provin din producerea desenelor animate, restul de 50% fiind comisioane.

Fipke refuză să dezvăluie valoarea exactă a veniturilor.

Ace Fipke a absolvit şcoala de film, cu scopul de a deveni scriitor şi regizor, în timp ce Johnson s-a specializat în recrutarea potenţialelor talente, care să lucreze cu resursele tehnice disponibile.

“Am avut sentimentul că nu voi putea duce la capăt ceea ce începusem, pentru că era mult prea greu din punct de vedere al perspectivei de producţie, însă tatăl meu m-a luat deoparte şi mi-a spus că orice gândeşti sau visezi poate fi realizat”, a declarat Fipke.

Antreprenorul pune succesul companiei Nerd Corps Entertainment pe seama tatălui său, pentru că întotdeauna l-a încurajat să-şi dezvolte imaginaţia, elementul care stă şi astăzi la baza afacerii sale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO