Business Internaţional

Povestea lui Jacob Rothschild, „fiul rătăcitor” care a părăsit legendara familie de miliardari şi totuşi a devenit bogat

Povestea lui Jacob Rothschild, „fiul rătăcitor”...

Autor: Iulian Tenchiu

19.05.2019, 12:09 4070

Cu 40 de ani în urmă, Jacob Rothschild a întors spatele cunoscutei familii Rotschild pentru a îşi urmării propriile interese. Afacerea pe care a creat-o, este un segment important al averii unei familii a cărei istorie şi influenţă se întinde pe Franţa, Elveţia şi Marea Britanie, scrie Bloomberg.

Familia Rothschild este cel mai mare acţionar al RIT Capital Partners Plc, fondul de investiţii care în acest an s-a majorat cu 7,4%, adăugându-i fiului risipirtor 1 mld. de dolari în plus la avere. Jacob Rothschild, în vârstă de 83 de ani, şi-a prezentat luna trecută demisia din funcţia de preşedinte RIT, finalizând astfel o carieră de 60 de ani în prima linie a pieţelor financiare.

În cadrul reuniunii generale anuale a RIT din 2019 de la Londra, Jacob Rothschild a declarat că el şi familia sa vor rămâne acţionari semnificativi, eliminând ameninţarea unei vânzări în masă care ar putea afecta preţul acţiunilor firmei. Planurile de succesiune au fost puse în vigoare de mai mulţi ani, iar fostul preşedinte va rămâne implicat indirect în RIT.

„Se schimbă conducerea, dar nu se schimbă filozofia RIT. Din punct de vedere istoric, atunci când un investitor de bază se retrage apar decalaje, dar în acest caz, s-au făcut multe eforturi pentru a se evita problemele”, a declarat Charles Cade, analist Numis Corp.

Dinastia bancară pleacă de la Mayer Amschel Rothschild, un comerciant de monede rare, născut în 1744, care îi sfătuia pe aristocraţii germani cu privire la finanţele lor. El ia trimis pe cei cinci fii ai săi în marile oraşe europene pentru a face afaceri cu guvernele în numerar.  Nathan Mayer Rothschild a fost primul dintre fii care s-a aventurat în străinătate, atunci când a ajuns pe ţărmurile engleze la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Nathan Rotschild şi-a fondat banca în 1810, şi este cunscut pentru finanţarea finanţarea operaţiunilor militare britanice în timpul războaielor napoleoniene. Aproximativ 150 de ani mai târziu, Jacob s-a confruntat cu opoziţia în eforturile sale de a extinde serviciile băncii. Părerile contradictorii au venit din partea de la tatălui său Victor şi vărului său Evelyn, care a devenit preşedinte al NM Rothschild & Sons Ltd. în 1976

Aceste dezacorduri l-au determinat pe Jacob Rothschild să părăsească familia şi să îşi inceapă propriul business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO